Producţia industrială din SUA a scăzut şi mai mult în iunie, atingând niveluri văzute ultima dată când economia a fost afectată de valul iniţial al pandemiei de Covid-19, potrivit unui sondaj publicat luni, care arată şi o reducere a presiunilor asupra preţurilor la poarta fabricii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fabricile recurg la concedierea lucrătorilor pentru a gestiona numărul de angajaţi, despre care preşedintele Comitetului pentru sondajul ISM Manufacturing Business, Timothy Fiore, a spus că a fost ”într-o măsură mai mare decât în lunile anterioare”, remarcând, de asemenea, că opiniile despre momentul în care se va reveni creşterea ”semnificativă” sunt mixte.

La valoarea nominală, sondajul ISM este în concordanţă cu o economie aflată în recesiune. Dar aşa-numitele date hard, inclusiv salariile non-agricole, cererile pentru ajutor de şomaj, cheltuielile consumatorilor şi începerea lucrărilor de construcţie de locuinţe, sugerează că economia continuă să meargă.

Riscurile unei recesiuni au crescut, totuşi, pe măsură ce întreprinderile şi consumatorii se confruntă cu majorările ratelor dobânzii de 5 puncte procentuale, efectuate de Rezerva Federală din martie 2022, când banca centrală a SUA a început cea mai rapidă campanie de înăsprire a politicii monetare din ultimii 40 de ani.

”Acest lucru oferă un motiv suplimentar pentru a bănui că o recesiune este la orizont”, a declarat Andrew Hunter, economist şef adjunct al Capital Economics.

PMI de producţie al ISM a coborât luna trecută la 46,0, cea mai scăzută valoare din mai 2020, de la 46,9 în mai. Aceasta a marcat cea de-a opta lună consecutivă în care PMI a rămas sub pragul de 50, ceea ce indică o contracţie a producţiei, cea mai lungă astfel de serie de la Marea Recesiune.

Economiştii chestionaţi de Reuters au estimat că indicele va urca până la 47. P

roducţia, care reprezintă 11,1% din economie, s-a contractat cu o rată anualizată de 5,3% în primul trimestru, au arătat datele guvernamentale, săptămâna trecută.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.