Pe măsură ce activităţile economice se intensifică după pandemia de coronavirus, americanii se aşteaptă la o accelerare a inflaţiei în lunile următoare, potrivit unui sondaj lunar realizat de Rezerva Federală din New York, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Americanii anticipează că rata inflaţiei va urca până la 4% în decurs de un an, un nou maxim al aşteptărilor pe termen de un an, şi la 3,6% în următorii trei ani, cel mai ridicat nivel din august 2013, potrivit sondajului privind aşteptările consumatorilor din luna mai realizat de Rezerva Federală din New York.

Aşteptările referitoare la cât de mult vor cheltui consumatorii pentru case, alimente, chirii, carburant şi educaţia la colegiu au crescut.

În acelaşi timp, consumatorii chestionaţi de Fed New York se aşteptă şi la creşterea veniturilor şi cheltuielilor gospodăriilor, în special în rândul gospodăriilor cu venituri anuale de peste 100.000 de dolari, a arătat banca centrală.

Sondajul realizat de Fed New York se bazează pe aproximativ 1.300 de gospodării.

Deschiderea inevitabilă a economiei va genera o accelerare a inflaţiei, spun experţii. Deja, indicele preţurilor de consum din luna mai a crescut cu 5% faţă de anul anterior, potrivit unui raport separat al Departamentului Muncii, acesta fiind cel mai rapid ritm de chiar înainte de criza financiară din 2008-09.

”Lucrătorii ar putea începe să ceară salarii mai mari şi să facă achiziţii mari, determinând companiile să crească preţurile şi să creeze fenomenul inflaţiei”, a declarat analista Bankrate.com, Sarah Foster.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.