Dacă în urmă cu aproape un an, o treime dintre angajaţi erau nehotărâţi cu privire la întoarcerea la birou, iar 24% preferau să lucreze în continuare remote, acum 67% dintre angajaţi ar prefera un mod de lucru hibrid, care să le ofere posibilitatea de a alege câte zile lucrează de la birou, arată un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ridicarea restricţiilor anti-Covid 19 influenţează şi modul de lucru al angajaţilor, tot mai multe companii dorind să îşi aducă echipele la birou. Conform celui mai recent sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, dacă în urmă cu aproape un an, o treime dintre angajaţi erau nehotărâţi cu privire la întoarcerea la birou, iar 24% preferau să lucreze în continuare remote, acum 67% dintre angajaţi ar prefera un mod de lucru hibrid, care să le ofere posibilitatea de a alege câte zile lucrează de la birou. În plus, 26% declară că dacă angajatorul le-ar impune întoarcerea integrală la birou, şi-ar da demisia şi ar căuta un loc de muncă mai flexibil”, anunţă compania.

În prezent, conform sondajului realizat de BestJobs, 46% dintre angajaţii white collar îşi desfăşoară munca exclusiv de acasă, în timp ce doar 32% îşi împart activitatea între casă şi sediul companiei.

După ce au descoperit avantajele muncii de la distanţă, angajaţii valorifică altfel timpul. Astfel, 64% dintre participanţii la sondaj spun că unul dintre principalele motive pentru care nu ar dori să revină complet la munca de la birou ar fi timpul alocat deplasării între sediu şi domiciliu. Organizarea lejeră a programului şi timpul petrecut alături de familie sunt principalele beneficii pe care le iau în considerare angajaţii atunci când aleg un mod de lucru flexibil.

Angajaţii vor să aleagă când şi pentru ce merg să lucreze de la birou, avantaj pe care îl au datorită modului de lucru hibrid.

Principalele motive care i-ar aduce una sau mai multe zile pe săptămână la birou sunt proiectele unde este nevoie de alinierea cu toţi membrii din echipă (43%), nevoia de socializare (26%), posibilitatea de a face mai multă mişcare datorită ieşitului din casă (23%) şi separarea mai bună între viaţa personală de cea profesională (28%).

Revenirea la birou, chiar şi parţială, ar aduce schimbări mari în viaţa angajaţilor obişnuiţi cu munca 100% remote. Pentru o trecere mai uşoară la lucrul de la birou, aceştia spun că ar avea nevoie de o mai mare flexibilitate în timpul zilei de lucru, astfel încât să pot gestiona în paralel şi nevoile familiei (35%), decontarea transportului (12%), mai multe zile libere (11%) şi ajutor în gestionarea volumului de muncă (10%).

„Odată ce restricţiile anti-Covid au fost ridicate, angajatorii pregătesc terenul pentru întoarcerea la birou a angajaţilor, iar unii chiar au reluat complet munca de la birou. Acum, angajaţii vor mai multă flexibilitate şi un sistem de lucru care să le împace cât mai bine nevoile actuale. Munca de la birou vine şi ea cu avantaje, pe care angajaţii au ajuns să le prefere, cum ar fi interacţiunile cu colegii sau predictibilitatea unui program de lucru, însă cei mai mulţi vor să poată alege de unde să lucreze şi favorizează astfel un mod de lucru hibrid”, spune Ana Vişian, marketing manager BestJobs.

Din tabăra recrutorilor, 65% spun că ar fi de preferat ca angajaţii să revină complet la birou, iar 20% consideră că acest proces are nevoie de o tranziţie lină şi estimează că se va realiza treptat în următoarele 3 luni. În plus, mai mult de jumătate sunt de părere că angajaţii ar trebui lăsaţi să aleagă singuri câte zile lucrează de acasă şi câte de la birou.

Sondajul a fost efectuat în perioada 2 - 24 martie pe un eşantion de 1.113 utilizatori de internet din România.

BestJobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii, peste 32.000 de joburi şi mii de freelanceri, agenţi de recrutare sau specialişti în dezvoltare profesională şi personală (coachi, mentori, terapeuţi, avocaţi şi alte tipuri de specialişti).

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.