Americanii se pregătesc pentru pierderea locurilor de muncă şi reducerea cheltuielilor şi sunt mai pesimişti în privinţa capacităţii lor de a-şi plăti facturile, din cauza impactului economic al pandemiei de coronavirus, potrivit datelor publicate luni de Rezerva Federală din New York (Fed NY), transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aşteptările americanilor s-au înrăutăţit semnificativ în ultima lună, îngrijorările crescând după primul deces provocat de COVID-19 în Statele Unite, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat pandemia şi după adoptarea unor măsuri mai stricte pentru limitarea răspândirii bolii.

Astfel, aşteptările referitoare la creşterea cheltuielilor pe gopspodărie au scăzut semnificativ în a treia săptămână a lunii martie. Proporţia oamenilor care se aşteaptă să le meargă mai prost în următorul an a crescut la mult peste 40%, potrivit sondajului realizat de Fed NY.

Majoritatea oamenilor se tem că îşi vor pierde locurile de muncă, în condiţiile în care un număr tot mai mare de afaceri neesenţiale şi-au oprit activitatea la nivel naţional, iar oamenilor li s-a cerut să respecte distanţarea socială.

Aşteptările ca şomajul să fie mai ridicat peste un an, comparativ cu nivelul actual au crescut în martie la o medie de 50,9%, cel mai ridicat nivel atins de la lansarea sondajului, în 2013, şi de la nivelul de 34,2% consemnat în februarie.

Probabilitatea de pierdere a locului de muncă în următoarele 12 luni a urcat cu aproape 5 puncte procentuale, faţă de luna februarie, la 18,5%, un nou maxim al seriei de sondaje.

Americanii au deveni mai puţin încrezători că îşi vor găsi un loc de muncă după pierderea postului actual, probabilitatea medie de găsire a unui loc de muncă scăzând în martie la 53%, de la 58,7% în februarie.

Oamenii au devenit mai pesimişti şi în privinţa abilităţii de a accesa împrumuturi sau de a îşi plăti ratele creditelor. Circa 38,8% dintre respondenţi au afirmat că se aşteaptă să fie mai dificil să acceseze credite în următoarele 12 luni, comparativ cu 28,3% în februarie.

Probabilitatea percepută de a fi în incapacitatea de a plăti o rată minime în următoarele trei luni a crescut la 15,1%, peste media ultimelor 12 luni, de 11,6%.

Sondajul este realizat lunar în rândul a 1.300 de persoane. Cercetarea a avut loc în perioada 2- 31 martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.