Senatorul ALDE Daniel Zamfir susţine că indicele ROBOR este "trucat" printr-o înţelegere între băncile comerciale şi cu implicarea BNR şi anunţă că guvernatorul Băncii Naţionale şi şeful Consiliului Concureţei vor fi chemaţi la audieri la Comisia economică din Senat începând din 29 ianuarie. În replică, purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu a declarat la Digi 24 că afirmaţiile senatorului ALDE reprezintă "un lung şir de confuzii, greşeli şi rele interpretări", spunând că acesta are probleme de înţelegere a pieţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Indicele ROBOR, indicele la care sunt calculate ratele românilor care au credite în lei, este aranjat, este trucat printr-o înţelegere între băncile comerciale, bineînţeles, cu ştiinţa şi implicarea directă a BNR. Aceste informaţii pe care le am aici vreau să ştiţi că vor face obiectul audierilor pe care le voi demara la Comisia Economică a Senatului, audieri începând cu data de 29 ianuarie, la care vor fi invitaţi să prezinte explicaţii guvernatorul Băncii Naţionale, preşedintele Consiliului Concurenţei şi alţi factori implicaţi", a declarat Daniel Zamfir,  senator ALDE şi preşedinte al Comisiei economice.

El a spus într-o conferinţă de presă că vrea să ceară Băncii Naţionale a României  să oprească acest mecanism prin care ROBOR-ul este calculat astăzi, mecanism care "umflă într-un mod artificial ratele românilor".

Senatorul ALDE a mai spus că în intervalul de 15 minute în care se iau în evidenţă cotaţiile în funcţie de care se stabileşte indicele ROBOR, băncile ridică dobânzile pentru ca acest indice să fie mai mare, însă după ce trece această perioadă de monitorizare instituţiile bancare fac tranzactia la cotaţia reală care este mult mai mică.

În replică, purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu a declarat la Digi 24 că afirmaţiile lui Daniel Zamfir reprezintă un lung şir de confuzii, greşeli şi rele interpretări şi că BNR a comunicat întotdeauna mecanismul transparent în funcţie de care evoluează indicele ROBOR.

"Piaţa ROBOR funcţionează de mai bine de 10 ani şi acum s-a trezit dânsul să vadă că e manipulată sau ceva de genul ăsta, dacă am înţeles bine, şi a venit cu nişte mailuri de acum 10 ani. Am ajuns la #10yearschallenge cu dânsul? Introducerea ROBOR-ului explicit în rate s-a făcut în 2010. Deci e un lung şir de confuzii şi greşeli şi rele interpretări cu care ne-am obişnuit. E absolut rizibil, din păcate, însă trăim cu toţii în această confuzie totală pe care încearcă dânşii să o lanseze", a afirmat Suciu.

El a precizat că Banca Naţională are ca obiectiv principal stabilitatea preţurilor, adică inflaţia. Principalul instrument cu care reacţionează este dobânda de politică monetară, în jurul căreia se stabileşte culoarul de variaţie.

"În funcţie de acest culoar variază ROBOR-ul în piaţă. Aşa funcţionează piaţa în toată lumea. Dacă dl Zamfir are probleme de înţelegere a pieţei, eu îl înţeleg. Pentru că dânsul spunea că nu se pricepe la chestiuni juridice, că nu e jurist. Nici economist nu e, ca să se priceapă la chestiunile astea",  conchis Suciu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.