Fondatorul platformei de tranzacţionare a criptomonedelor Thodex din Turcia, Faruk Fatih Ozer, ar fi fugit în Albania luând cu el fonduri ale investitorilor în valoare de 2 miliarde de dolari, potrivit presei locale. Platforma este în prezent offline, mii de investitori se tem că au fost fraudaţi, iar autorităţile turce au efectuat zeci de arestări în acest caz, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Thodex a anunţat că activitatea platformei a fost ”oprită temporar” pentru a rezolva problema ”fluctuaţiei anormale a conturilor companiei”, potrivit unui comunicat.

Agenţia de presă Demiroren News Agency a publicat o fotografie despre care a scris că ar fi Ozer părăsind aeroportul din Istanbul.

Un avocat care a depus o plângere penală împotriva lui Ozer a spus că Thodex are 400.000 de utilizatori, dintre care 390.000 erau activi.

Ozer a contestat acuzaţiile, spunând că doar 30.000 de utilizatori au fost afectaţi de situaţie şi că informaţiile despre pierderi de aproximativ 2 miliarde de dolari sunt ”nefondate”.

Potrivit Agenţiei Anadolu, autorităţile turce au emis un mandat internaţional care solicită arestarea lui Ozer.

Poliţia a reţinut 62 de persoane în opt oraşe, inclusiv în Istanbul, a scris agenţia de presă de stat.

Mii de utilizatori ai Thodex au depus plângeri împotriva companiei, investitorii spunând că nu îşi pot accesa conturile şi îşi fac griji că economiile lor sunt irecuperabile.

Unii cetăţeni turci au apelat la criptomonede ca o modalitate de a-şi proteja economiile de inflaţia crescândă şi de deprecierea lirei turceşti.

Potrivit Bloomberg, Thodex a oferit luna trecută utilizatorilor noi milioane de monede dogecoin gratuite.

Potrivit platformei, ar fi fost distribuite 4 milioane de dogecoin, dar mulţi utilizatori spun că nu le-au primit.

Thodex nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii, atunci când a fost contactată de CNBC prin Twitter.

Banca centrală a Turciei a interzis recent utilizarea criptomonedelor pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a cerut o reglementare rapidă, avertizând că pe pieţele criptomonedelor apar ”scheme piramidale”.

Între timp, autoritatea de reglementare a serviciilor financiare din Marea Britanie a avertizat în ianuarie că investitorii cripto ”ar trebui să fie pregătiţi să-şi piardă toţi banii” din cauza ”riscurilor foarte mari” asociate acestora.

Bitcoin şi alte criptomonede sunt descentralizate, ceea ce înseamnă că nu sunt controlate de o singură persoană, ci de o reţea de computere. Întreaga idee a bitcoin a fost iniţial ca oamenii să fie propria lor bancă şi să deţină bani în afara sistemului financiar tradiţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.