Şeful Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Roberto Azevedo, îşi va încheia mandatul cu un an mai devreme, în luna august, a declarat acesta joi, într-un anunţ surprinzător într-o perioadă în care organizaţia încearcă să ţină sub control tensiunile globale crescute şi să coordoneze reacţiile la pandemia de COVID-19, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Brazilianul de 62 de ani este director al OMC din 2013 şi se află la al doilea mandat, care ar fi trebuit să se încheie în august 2021.

Azevedo a spus că a luat ”decizia personală” după ce a discutat cu familia şi că aceasta nu este legată de sănătate sau de ambiţii politice.

Potrivit unui text adresat membrilor OMC, Azevedo a afirmat că decizia sa este şi în interesul organizaţiei.

”În timp ce membrii încearcă să contureze agenda OMC pentru noile realităţi post-COVID, ar trebui să facă acest lucru cu un nou director general”, a afirmat Azevedo joi după-amiază, într-o conferinţă video cu reprezentanţii statelor membre.

Plecarea sa vine într-o perioadă dificilă pentru organizaţia veche de 25 de ani, al cărei rol de rezolvare a disputelor a fost subminat de decizia Statelor Unite de a bloca numirea de judecători în instanţa care judecă disputele comerciale.

Întrebat despre plecarea lui Azevedo, preşedintele american Donald Trump a afirmat că ”este OK”, el spunând că OMC este ”oribilă”.

”Am fost trataţi foarte prost. Tratează China ca o naţiune în curs de dezvoltare. De aceea China primeşte foarte multe beneficii de care Statele Unite nu beneficiază”, a spus Trump.

De la declanşarea crizei COVID-19, Azevedo a cerut guvernelor să nu impună restricţii pe exporturile de alimente şi echipamente medicale.

OMC, care reuneşte 164 de membri şi are rolul să stabilească reglementări comerciale globale, nu a mai convenit un acord internaţional important de când a abandonat negocierile din cadrul Rundei de la Doha, în 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.