Lucrările de construcţii au înregistrat în a cincea lună a acestui an o scădere cu 16,7% faţă de luna mai 2016, afectate de declinul lucrărilor de infrastructură şi de construcţii nerezidenţiale, în timp ce construcţia de locuinţe a continuat să avanseze semnificativ, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este a cincea lună de scădere din 2017, după un declin  de 1,1% în ianuarie, 3,4% în februarie, 1% în martie şi 19,6% în aprilie.

Cumulat, în primele cinci luni din 2017, sectorul construcţiilor a scăzut cu 8,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

În luna mai, lucrările de infrastructură au înregistrat cel mai pronunţat declin, dar construcţia de locuinţe a crescut substanţial. 

”Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 31,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 20,5%. Creşteri au fost la clădirile rezidenţiale, cu 48,4%”, se arată în comunicatul INS.

Pe elemente de structură, în luna mai 2017 s-au înregistrat scăderi faţă de aceeaşi lună a anului trecut la toate cele trei categorii: lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 47,7%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente s-au diminuat cu 28,4%, iar lucrările de construcţii noi au scăzut cu 4,6%.

Faţă de aprilie, lucrările de construcţii au crescut în luna mai cu 10,6%, pe serie brută, dar au scăzut cu 1,3% pe seria ajustată în funcţie de variaţiile sezoniere.

În 2016, lucrările de construcţii au scăzut cu 4,8% faţă de anul precedent, după un avans de 10,4% în 2015.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.