Secretara americană pentru Comerţ, Gina Raimondo, a vorbit miercuri despre dorinţa firmelor americane de a face afaceri în China şi despre speranţele ei de a discuta în continuare cu oficialii chinezi privind accesul la piaţă, după comentariile anterioare despre faptul că China ar fi ”de neinvestit”, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La o conferinţă de presă la Shanghai, Raimondo a spus că nu se aştepta la niciun progres imediat în problemele care afectează firmele americane precum Intel, Micron, Boeing, Visa şi Mastercard, la primele ei întâlniri cu oficialii chinezi, dar speră ”să vadă unele rezultate” în următoarele câteva luni, ca urmare a vizitei sale de patru zile la Beijing şi Shanghai.

Raimondo a spus că există un apetit puternic în rândul întreprinderilor din SUA de a face relaţia să funcţioneze şi că, deşi unele acţiuni ale guvernului chinez au fost pozitive, situaţia de la faţa locului trebuie să se potrivească cu retorica.

"Există apetit în rândul companiilor din SUA de a continua să facă afaceri (în China). Piaţa este enormă. Companiile din SUA doresc să facă afaceri aici, dar trebuie să aibă un mediu de reglementare previzibil ", a spus ea.

Vizita secretarului pentru Comerţ este cea mai recentă a unui oficial al administraţiei Biden care a mers în China în încercarea de a consolida comunicareA, în special în materie de economie şi apărare, pe fondul îngrijorării că fricţiunile dintre cele două superputeri ar putea scăpa de sub control.

Raimondo insistă că SUA nu vor să se decupleze de China.

”Plec cu oarecare optimism. Nu putem merge într-un loc de conflict mai mare. Nu este bine pentru SUA, nu este bINE pentru China, nu este bINE pentru lume”, a spus Raimondo despre acordurile pentru a continua dialogul pe o mulţime de probleme dificile.”.

Marţi, ea le-a spus reporterilor într-un tren de mare viteză către Shanghai de la Beijing că companiile americane i S-au plâns că China a devenit ”de neinvestit”, arătând către amenzi, percheziţii şi alte acţiuni care au făcut riscant să faci afaceri în a doua mare economie a lumii.

Miercuri, ea a spus: ”Pentru companiile din SUA, în multe cazuri, răbdarea se epuizează şi este timpul pentru acţiune”.

Raimondo a spus că a transmis oficialilor chinezi că e-mailurile unor oficiali americani au fost piratate şi a spus că este o ”acţiune care erodează încrederea”.

Reuters a relatat în iulie că Raimondo face parte dintr-un grup de oficiali americani ale căror e-mailuri au fost piratate la începutul acestui an de un grup despre care Microsoft spune că are sediul în China.

Comentariul ei cu privire la dificultăţile cu care se confruntă întreprinderile din SUA a aruncat o lumină dură asupra fluxurilor comerciale şi de investiţii dintre rivalii geopolitici.

”Esenţa relaţiilor economice şi comerciale dintre China şi SUA este beneficiul reciproc”, a declarat miercuri Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citând observaţiile premierului Li Qiang în timpul întâlnirii sale cu Raimondo de marţi.

”Politizarea şi securitizarea problemelor economice şi comerciale nu numai că afectează serios relaţia şi încrederea reciprocă dintre cele două ţări, ci dăunează şi intereselor afacerilor şi popoarelor lor”, a adăugat el.

Companiile se află de câţiva ani în centrul unei lupte pentru putere între cele două ţări.

China a criticat eforturile SUA de a bloca accesul Chinei la semiconductori avansaţi prin controale la export.

Raimondo a spus că dialogul privind controlul exporturilor este pentru a reduce neînţelegerile.

”Am reuşit să clarificăm la prima întâlnire că nu vizam China. Vizăm acţiuni şi comportamente care subminează securitatea naţională a SUA”, a spus ea.

Ea a reiterat miercuri că Statele Unite nu sunt dispuse să negocieze sau să schimbe controalele la export.

FLUXURI DE INVESTIŢII

Cele mai mari două economii din lume obişnuiau să fie unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai celeilalte, dar Washingtonul face acum mai mult comerţ cu Canada şi Mexic vecine, în timp ce Beijingul tranzacţionează mai mult cu Asia de Sud-Est.

Investitorii globali, care au fost speriaţi de represiunile imprevizibile din China asupra sectoarelor de la comerţul electronic la educaţie, în ultimii ani, au renunţat şi ei la activele chineze în ultima vreme.

Vânzările nete din străinătate de acţiuni chineze de 82,9 miliarde de yuani (11,4 miliarde de dolari) în această lună reprezintă o ieşire record. Investiţiile corporative dispar şi ele, investiţiile străine directe (ISD) sunt la cel mai redus nivel de când au început înregistrările, în urmă cu 25 de ani.

Michael Hart, preşedintele Camerei Americane de Comerţ din China, a declarat că întreprinderile au fost ”foarte clare” în a-şi face cunoscute preocupările guvernului chinez.

”Anumite acţiuni, inclusiv raiduri asupra companiilor şi restricţionarea fluxurilor de date nu sunt propice pentru atragerea de ISD suplimentare”, a spus Hart.

Acest sentiment a fost repetat de Jens Eskelund, preşedintele Camerei de Comerţ a Uniunii Europene din China, care a spus că ”de neinvestit” nu este un termen pe care l-am folosi pentru a descrie China”, descriind-o în schimb drept ”subinvestită”.

”NIVEL TOTAL DE PROVOCARE”

Raimondo a spus că firmele americane se confruntă cu noi provocări, printre care ”amenzi exorbitante fără nicio explicaţie, revizuiri ale legii contraspionajului, care sunt neclare şi trimit unde de şoc în comunitatea americană, percheziţii asupra întreprinderilor, un nivel cu totul nou de provocare şi avem nevoie ca acest lucru să fie rezolvat.”

Raimondo, în declaraţiile de deschidere la o întâlnire de miercuri dimineaţă cu secretarul Partidului Comunist din Shanghai, Chen Jining, a adoptat un ton pozitiv, spunând că doreşte să discute ”modalităţi concrete prin care putem lucra împreună pentru a îndeplini obiectivele de afaceri şi pentru a crea un mediu de afaceri mai previzibil, un mediu de reglementare previzibil şi condiţii de concurenţă echitabile pentru afacerile americane.”

Chen a spus că o relaţie stabilă între China şi Statele Unite este crucială pentru lume, adăugând că Shanghai are cea mai mare concentrare de afaceri americane în China.

Miercuri după-amiază, secretarul pentru Comerţ a vizitat Shanghai Disneyland şi o unitate Boeing din oraş, promovând două exporturi americane proeminente.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.