Cardurile prin intermediul cărora vor fi acordate tichetele sociale pentru sprijin educaţional vor fi transmise către Inspectoratele Şcolare Judeţene până la finalul lunii martie 2022, urmând ca în luna aprilie să înceapă distribuirea lor către beneficiarii finali, inclusiv să fie virate pe carduri sumele alocate pentru anul şcolar în curs, anunţă Ministerului Proiectelor şi Investiţiilor Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Implementarea proiectului „Sprijin educaţional, pe baza de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajaţi”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020, a fost analizată, joi, de reprezentanţii Ministerului Proiectelor şi Investiţiilor Europene (MIPE) cu cei ai Ministerului Educaţiei şi ai inspectoratelor şcolare de la nivelul celor 42 de judeţe.

Din partea MIPE a participat Roxana Mînzatu, secretarul de stat coordonator al Autorităţii de Management POAD şi Direcţiei Implementare POAD.

Oficialul MIPE a arătat că obiectivul principal al proiectului îl reprezintă prevenirea abandonului şcolar şi îmbunătăţirea condiţiilor de frecventare a şcolii sau grădiniţei de către copiii cei mai dezavantajaţi din învăţământul de stat primar şi gimnazial.

„În România riscul abandonului şcolar continuă să rămână unul real, în special în comunităţile sărace, încadrate în categoriile celor dezavantajate. Este extrem de important să concentrăm cât mai multe intervenţii pe care le putem face în sensul prevenirii acestui risc. Programul pe care îl coordonez sprijină, astfel, prin proiectul care ne aduce astăzi împreună, acces la resurse esenţiale, de bază – ghiozdane şi rechizite, de care aceşti copii au atât de multă nevoie pentru a putea fi prezenţi la ore”, a declarat Roxana Mînzatu.

În cadrul întâlnirii, au fost dezbătute detalii importante referitoare la pregătirea şi implementarea proiectului, precum: paşii de parcurs în vederea emiterii cardurilor prin intermediul cărora vor fi acordate tichetele sociale pentru sprijin educaţional, stabilirea categoriilor de produse care pot fi achiziţionate, modalitatea de distribuire a cardurilor către destinatarii finali, documentele necesare pentru distribuirea acestora.

Astfel, s-a stabilit ca până la finalul lunii martie 2022 cardurile să fie transmise către Inspectoratele Şcolare Judeţene, urmând ca în luna aprilie să înceapă distribuirea lor către beneficiarii finali, inclusiv să fie virate pe carduri sumele alocate pentru anul şcolar în curs. Conform estimărilor actualizate de Ministerul Educaţiei, aproximativ 235.000 elevi vor beneficia de sprijin ca să meargă la şcoală.

POAD, cu o alocare de peste 518 milioane euro, finanţează acordarea de produse de bază (alimente, produse de igienă, mese calde, rechizite, ghiozdane) pentru adulţii, seniorii şi copiii din categoriile cele mai vulnerabilei. Programul este finanţat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD).

Până în prezent, prin intermediul POAD au fost sprijinite peste 1,2 milioane persoane. Concret, au fost distribuite 18.645.869 pachete cu alimente de bază, 4.684.288 pachete cu produse de igienă, iar 277.815 persoane cu vârsta de peste 75 ani beneficiat de tichete pentru mese calde.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.