Reactorul 3 de la centrala nucleară din Cernavodă este prevăzut a fi realizat până în anul 2030, iar reactorul 4 după această dată, potrivit noii Strategii energetice a României, care va fi publicată în dezbatere pe site-ul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri zilele următoare,, spune secretarul de stat din minister, Dan Drăgan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Societatea Nuclearelectrica are în plan retubarea unităţii 1 începând cu 2026, iar planul de dezvoltare este cuprins în Strategia Energetică - ce va fi publicată în zilele următoare pe site-ul Ministerului - realizarea unităţii 3 până în anul 2030 şi unităţii 4 după această dată. Toate aceste planuri vor conduce la o mai bună rezilienţă şi o mai bună acoperire a necesarului de energie la nivel naţional”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Dan Drăgan, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Acesta a vorbit de investiţiile majore din sectorul energetic, în ceea ce priveşte companiile de stat.

”Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a solicitat companiilor în care este acţionar majoritar planul de investiţii pentru următorii cinci ani, plan de investiţii prin care să fie prioritizate investiţiile ce vor conduce la o modernizare a sistemului de producţie a energiei electrice. În acest sens, toate companiile au avut o perioadă în care au pregătit aceste planuri, care au fost aprobate în Adunările Generale ale Acţionarilor. Companiile vor realiza în perioada următoare investiţii semnificative. Din aceste investiţii, cele mai importante sunt cele care vor fi realizate de către Hidroelectrica, în planul lor de investiţii cincinal sunt cuprinşi 300 MW în offshore, 300 MW în onshore, plus alte proiecte pe energie hidroelectrică”, afirmă secretarul de stat.

Pentru Complexul Energetic Oltenia, planul de investiţii prevede în perioada următoare, realizarea a trei capacităţi de 400 MW pe ciclu combinatat, două la Işalniţa, unul la Turceni, şi a 300 MW în centrale fotovoltaice, plan ce va conduce o bună funcţionare a companiei, speră autorităţile.

De asemenea, companiile Romgaz şi Electrica au anunţat şi ele investiţii în producţia de energie electrică, iar Romgaz inclusiv pe partea de biochimie prin realizarea unei fabrici de etanol.

”Toate aceste investiţii care se află în coordonarea ministerului vor conduce la realizarea planului de decarbonizare a sectorului. Toate aceste măsuri sunt şi vin în sprijinul Pactului Verde European GreenDeal , prin care trebuie să aducem un aport semnificativ referitor la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, mai spune oficialul.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.