Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, luni seară, că, în contextul scăderii tepmeraturilor şi ninsorilor, nu se aşteaptă la probleme în alimentarea cu gaz şi apoă, întrucât ”suntem mai bine pregătiţi decât am fost oricând”. În schimb, ministrul afirmă că pot apărea probleme în alimentarea cu curent, din cauza avariilor produse de vântul puternic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Sebastian Burduja a anunţat că, marţi, de la ora 09.00, se va reuni Comandamentul Energetic de Iarnă.

”Suntem mai bine pregătiţi decât am fost oricând şi îmi asum aceste lcururi pentru că sunt bazate pe date. Depozitete de gaze sunt pline în proporţie de peste 80%”, a declarat, luni seară, la Antena 3, Sebastian Burduja.

Acesta anunţă că avem peste 170 de milioane de metri cubi de gaz înmagazinat.

”Avem un consum în zile geroase de 40-50 milioane de metri cubi şi o producţie cam de 26 – 28 de milioane de metri cubi, diferenţa putând să o suplinim din ce avem înmagazinat”, a precizat ministrul.

Acesta explică faptul că, în condiţiile unei ierni normale, cu câteva episoade de ger, ne vom descurca cu gazul pe care-l avem.

Potrivit ministrului, rezerva din lacurile de acumulare este 74%, acesta fiind ”un nivel optim”, iar rezerva de cărbune este de 500.000 de tone.

”Unde pot apărea probleme este la reţeaua electrică (...) apar defecţiuni din cauza faptului că bate vântul puternic (...) intervenţiile în teren sunt foarte dificile la mare înălţime şi pot apărea perioade în care românii să fie fără curent electric, de la câteva ore până la, Doamne fereşte, câteva zile”, a mai afirmat ministrul.

Moldova, Dobrogea şi jumătatea de est a Munteniei sunt sub avertizare cod galben de intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ şi viscol, în unele judeţe apărând deja probleme.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.