Scandalul suspendării licitaţiei pentru corvete este comentat în publicaţia La Tribune, care afirmă că aceasta ar fi putut fi câştigată de Naval Group ceea ce l-a deranjat pe liderul social-democrat al Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea, care a încercat prin toate mijloace să descalifice compania sau să anuleze licitaţia. La rândul său, partea franceză ia în calcul o acţiune în justiţie dacă se va impune, conform autorului articolului..

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicaţia se referă la suspendarea licitaţiei pentru corvete ca la "cronica unei trădări anunţate" şi o senzaţie de déjà vu".

"Şi ceea ce trebuia să se întâmple s-a întâmplat", notează La Tribune.

România nu voia ca Naval Group să câştige licitaţia pentru construirea a patru corvete, pe care grupul naval francez ar fi câştigat-o pentru că a prezentat cea mai bună ofertă financiară, 1,2 miliarde de euro, faţă 1,25 miliarde de euro cât era oferta olandezilor de la Damen şi 1,34 miliarde, cea a Fincantieri, parteneri ai Naval Group,  susţine publicaţia, continuând prin a spune că aceasta a nemulţumit autorităţile de la Bucureşti, în special pe  preşedintele social-democrat al Camerei Deputaţilor, care a încercat prin toate mijloacele să descalifice grupul francez sau să anuleze licitaţia. 

După Polonia şi afacerea elicopterelor Airbus, România, care dăduse asigurări  că rezultatul va fi făcut public în 12 ianuarie, depăşeşte, la rândul ei o linie galbenă în planul relaţiilor diplomatice cu Franţa., scrie La Tribune.

Suspendarea licitaţiei este primul pas în intenţia părţii române de a elimina Naval Group, menţionează sursa citată.

Autorul articolului aminteşte că ministrul francez al Afacerilor Europene Nathalie Loiseau a subliniat joi la Bucureşti "interesul Franţei în ceea cve priveşte finalizarea licitaţiei în domeniul apărării navale".

"La Paris,această situaţie şi astfel de comportamente produc exasperare la cel mai înalt nivel", notează el, arătând că Franţa pare pregătită să iniţieze acţiunile judiciare care se vor impune, iar semnalul transmis de România ar fi dezastruos, în condiţiile preluării preşedinţiei Consiliului UE.

De asemenea, La Tribune face trimitere şi la declaraţiile preşedintelui CE Jean Claude Juncker privind corupţia, la condammnarea lui Liviu Draagnea şi la amnistie

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.