Gigantul petrolier de stat Saudi Aramco din Arabia Saudită a raportat duminică cel mai mare profit trimestrial de când s-a listat la bursă, în 2019, stimulat de creşterea preţurilor petrolului şi marjele ridicate de rafinare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aramco se alătură unor companii petroliere precum Exxon Mobil şi BP, care au obţinut rezultate solide sau record, în ultimele săptămâni, după ce sancţiunile occidentale împotriva Rusiei au tensionat o piaţă globală deja insuficient aprovizionată, provocând o creştere a preţurilor ţiţeiului şi gazelor naturale.

Compania se aşteaptă ca ”cererea de petrol să continue să crească pentru restul deceniului, în pofida perspectivelor economice negative la nivel global, a declarat CEO-ul Amin Nasser, în raportul privind veniturile Aramco.

Profitul net a crescut cu 90%, până la 181,64 miliarde de riali (48,39 miliarde de dolari), pentru trimestrul încheiat pe 30 iunie, de la 95,47 miliarde de riali cu un an mai devreme şi în comparaţie cu o estimare medie făcută de 15 analişti, de 46,2 miliarde de dolari.

Grupul a declarat un dividend pentru trimestrul doi de 18,8 miliarde de dolari, în conformitate cu propriul obiectiv, acesta urmând  să fie plătit în trimestrul al treilea.

Acţiunile Aramco, care au fost relativ în stagnare duminică, au crescut cu peste 25% în acest an.

Nasser, vorbind cu reporterii într-o discuţie telefonică privind veniturile, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa investiţiilor globale în hidrocarburi, care a dus la o capacitate de rezervă ”foarte limitată”.

El a spus că Aramco este pregătit să ridice producţia de petrol la capacitatea sa maximă sustenabilă, de 12 milioane de barili pe zi, dacă guvernul saudit o va cere.

Aramco a declarat că producţia sa medie totală de hidrocarburi a fost de 13,6 milioane de barili echivalent petrol pe zi, în trimestrul al doilea.

Compania lucrează pentru a creşte producţia din mai multe surse de energie, inclusiv surse regenerabile şi hidrogen albastru, precum şi petrol şi gaze, lucrând atât la securitatea energetică, cât şi la obiectivele climatice, a spus Nasser.

Cheltuielile de capital au crescut cu 25%, până la 9,4 miliarde de dolari în trimestrul doi, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021.

 Aramco a declarat că a continuat să investească în creştere, extinzându-şi afacerea cu produse chimice şi dezvoltând perspective în afaceri cu emisii scăzute de carbon.

În iulie, Exxon a înregistrat cel mai mare profit trimestrial de până acum, un profit net de 17,9 miliarde de dolari, o creştere de aproape patru ori faţă de anul precedent, în timp ce companiile europene Shell şi TotalEnergies au beneficiat şi ele de marjele în creştere pentru fabricarea combustibililor precum benzina si motorina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.