Ryanair le cere pasagerilor sud-africani să-şi dovedească naţionalitatea înainte de a călători, realizând un test în afrikaans, o limbă folosită de doar 12% din populaţia care a fost de mult timp identificată cu apartheid şi minoritatea albă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri, care nu operează zboruri către şi dinspre Africa de Sud, a declarat că le cere tuturor pasagerilor din această ţară care se îndreaptă spre Regatul Unit să completeze ”chestionarul simplu”, din cauza a ceea ce a descris ca fiind o prevalenţă ridicată a fraudelor cu paşapoarte din Africa de Sud.

”Dacă nu pot completa acest chestionar, li se va refuza călătoria şi li se va emite o rambursare integrală”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei aeriene irlandeze.

Departamentul Afacerilor Interne din Africa de Sud, care a avertizat că sunt sindicate care vând paşapoarte false, a declarat că va emite o declaraţie cu privire la testul Ryanair.

Înaltul Comisariat al Marii Britanii din Africa de Sud a afirmat pe Twitter că testul Ryanair nu este o cerinţă guvernamentală britanică pentru a intra în Regatul Unit.

Înaltul Comisariat Irlandez nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. T

ransportatorul low-cost a spus că testul se va aplica oricărui deţinător de paşaport sud-african care zboară în Marea Britanie din altă parte a Europei.

Compania aeriană nu a răspuns imediat la o întrebare despre motivul pentru care se aplică testele acestor rute, dat fiind că Marea Britanie spune că nu este o cerinţă.

Zinhle Novazi, un avocat sud-african, s-a confruntat cu testul când a călătorit cu Ryanair din Ibiza, Spania, la Londra, pe 29 mai. Unele dintre întrebări includ denumirea celui mai înalt munte din Africa de Sud, cel mai mare oraş al său şi o sărbătoare naţională.

”Am putut să răspund la întrebări”, a spus Novazi, care a învăţat afrikaans la şcoală, dar nu este vorbitor nativ al limbii. Apoi i s-a permis să urce în avion.

Novazi a scris Departamentului pentru Relaţii Internaţionale şi Cooperare din Africa de Sud pe 1 iunie, dar nu a primit un răspuns.

Departamentul nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Testul a declanşat o reacţie din partea sud-africanilor din Johannesburg.

”Este foarte discriminatoriu pentru o mulţime de sud-africani care nu vorbesc afrikaans”, a declarat Siphiwe Gwala pentru Reuters.

”Ei folosesc acest (testul) într-un mod absolut absurd”, a spus Conrad Steenkamp, ​​directorul executiv al Consiliului Limbii Afrikaans.

Afrikaans este a treia cea mai vorbită dintre cele 11 limbi oficiale din Africa de Sud, folosită de 12% din cele 58 de milioane de oameni din ţară. A fost mult timp identificată cu ideologia apartheidului şi a fost considerată limba oficială până la sfârşitul apartheidului, în 1994.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.