Rusia îşi măreşte exporturile de petrol prin intermediul principalului său port estic Kozmino cu aproximativ o cincime, cu scopul de a satisface cererea în creştere din partea cumpărătorilor asiatici şi a compensa impactul sancţiunilor Uniunii Europene, au declarat trei surse familiare cu chestiunea pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moscova a spus că speră să redirecţioneze exporturile de energie din Vest către Asia, dar a face acest lucru prin călătorii lungi, cu tancuri  petroliere din porturile maritime europene este costisitor şi complicat de sancţiunile occidentale legate de conflictul din Ucraina.

Transneft, compania care deţine monopolul asupra conductelor Rusiei, a crescut deja cu 70.000 de barili pe zi (bpd) cantitatea de ţiţei pompată către Kozmino pe principala sa rută de petrol din Asia, conducta din Oceanul Pacific de Est Siberia (ESPO), prin utilizarea aditivilor chimici pentru a accelera fluxurile de petrol, au spus surse, vorbind sub rezerva anonimatului.

Transneft nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Moscova intenţionează să trimită, de asemenea, 80.000 bpd de ţiţei ESPO Blend către Kozmino pe calea ferată, de la Meget, o rută folosită anterior pentru a aproviziona Kozmino şi rafinăriile interne atunci când se construia conducta ESPO, au spus sursele.

Livrările suplimentare vor permite Kozmino să crească livrările totale la aproximativ 900.000 bpd în lunile următoare, de la o medie de aproximativ 750.000 bpd în acest an, au adăugat sursele.

În 2021, Kozmino a livrat aproximativ 720.000 bpd (35,1 milioane de tone).

Exporturile de petrol ESPO prin Kozmino sunt planificate să atingă maximul istoric de aproximativ 880.000 bpd în iulie, au spus două dintre surse.

UE a anunţat embargoul asupra petrolului rusesc săptămâna trecută, spunând că va opri importurile a 90% din petrol şi produse din Rusia, de la sfârşitul anului.

Companiile din China, care a criticat în mod repetat sancţiunile occidentale împotriva Moscovei, şi cele din India au cumpărat mai mult petrol rusesc în ultimele luni, pe fondul scăderii preţurilor.

Conducta ESPO, care leagă pe uscat câmpurile petroliere din Siberia de Kozmino şi clienţii chinezi, are o capacitate totală de 1,64 milioane bpd.

Kozmino are în prezent capacitatea de a gestiona încărcături de până la 1,1 milioane bpd, a spus una dintre surse, dar capacitatea limitată a conductelor şi a transporturilor feroviare nu îi va permite să atingă acest nivel fără lucrări de construcţie suplimentare.

Creşterea încărcăturilor de petrol la Kozmino poate forţa portul să folosească mai multe nave Suezmax, care transportă de obicei 800.000-1 milion de barili fiecare. În mod normal, în port sunt încărcate nave Aframax care transportă 500.000-750.000 de barili, considerate mai populare în rândul cumpărătorilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.