Rusia a declarat duminică că plata obligaţiunilor suverane va depinde de sancţiunile impuse de Occident în urma invaziei Ucrainei, ridicând posibilitatea primului său default al obligaţiunilor din anii care au urmat revoluţiei bolşevice din 1917, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul de Finanţe al Rusiei a declarat că va plăti integral datoriile suverane, la timp, dar că plăţile ar putea fi îngreunate de sancţiunile internaţionale.

”Posibilitatea reală de a efectua astfel de plăţi către nerezidenţi va depinde de măsurile de limitare introduse de alte state în raport cu Federaţia Rusă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Acest lucru ridică posibilitatea unei incapacităţi tehnice a datoriei din partea Rusiei, în urma blocării de cître Occident a unei mari părţi din rezervele valutare al băncii centrale, de 640 de miliarde de dolari, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat ceea ce Rusia descrie ca fiind o operaţiune militară specială în Ucraina, pe 24 februarie.

De acum încolo, Rusia va folosi ruble pentru a efectua plăţi către rezidenţi pentru obligaţiuni denominate în valută străină, a spus ministerul.

Ministerul de Finanţe de la Moscova a mai spus în mod explicit că Rusia ar putea să nu poată efectua plăţi de obligaţiuni din cauza restricţiilor impuse de guvernul rus.

În 1998, Rusia a intrat în incapacitate de plată, cu o datorie internă de 40 de miliarde de dolari, şi a devalorizat rubla sub preşedintele Boris Elţin, fiind  efectiv în faliment după ce criza datoriilor din Asia şi scăderea preţului petrolului, care au au zdruncinat încrederea în datoria sa pe termen scurt în ruble.

De data aceasta, Rusia are banii, dar nu poate plăti, deoarece rezervele, pe locul patru ca mărime în lume, constituite la comanda preşedintelui Putin tocmai pentru o astfel de criză, sunt blocate de Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Canada.

Ar putea fi primul default major al Rusiei în mai bine de un secol.

Chiar şi atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, Rusia şi-a asumat datoria externă.

În 1918, revoluţionarii bolşevici conduşi de Vladimir Lenin au repudiat datoria ţaristă, şocând pieţele globale ale datoriilor, deoarece Rusia avea atunci una dintre cele mai mari datorii externe din lume.

Obligaţiunile ţariste nemaivalorând nimic, unii deţinători le-au folosit ca tapet.

Uniunea Sovietică sub conducerea lui Iosif Stalin a încetat să mai ramburseze împrumuturi către Statele Unite şi Suedia după cel de-al Doilea Război Mondial.

În timp ce Rusia a emis obligaţiuni internaţionale în valoare de doar 40 de miliarde de dolari prin intermediul a 15 emisiuni în dolari sau în euro, corporaţiile sale au acumulat mult mai multe datorii externe.

Euroobligaţiunile au fost emise cu o combinaţie de termeni şi contracte. În special, obligaţiunile vândute după ce Rusia a fost sancţionată în urma anexării Crimeei din 2014 conţin o prevedere pentru plăţi în valută alternativă în dolari, euro, lire sterline sau franci elveţieni, rubla fiind listată ca opţiune de monedă alternativă pentru obligaţiunile emise începând cu 2018.

Pe 16 martie, Rusia urmează să plătească cupoane în valoare de 107 milioane de dolari pentru două emisuni de obligaţiuni, deşi are o perioadă de graţie de 30 de zile pentru a face plăţile.

Următoarea rambursare completă a ”principalului” este pentru o emisiune de obligaţiuni de 359 de milioane de dolari, pe 31 martie 2030, şi apoi o scadenţă mai mare, de 2 miliarde de dolari, pe 4 aprilie.

Gigantul rus al gazelor Gazprom are o emisune de obligaţiuni de 1,3 miliarde de dolari care urmează să fie rambursată pe 7 martie.

Potrivit JPMorgan, piaţa de obligaţiuni OFZ a însumat 15.500 de miliarde de ruble, sau aproximativ 200 de miliarde de dolari la cursul de schimb al rublei din ianuarie, străinii deţinând puţin mai puţin de o cincime din obligaţiuni.

Duminică mai devreme, Moody's a redus ratingul de credit al Rusiei la Ca, a doua cea mai scăzută treaptă a ratingurilor sale, invocând controalele de capital ale băncii centrale care ar putea limita plăţile pentru datoria externă a ţării şi vor duce la neplata.

Moody's a declarat că decizia sa a fost determinată de ”preocupări severe cu privire la disponibilitatea şi capacitatea Rusiei de a-şi plăti datoriile”.

Agenţia de rating a spus că riscurile de nerambursare au crescut şi că deţinătorii străini de obligaţiuni ar putea recupera doar o parte din investiţia lor.

Moody's şi colegii săi Fitch şi S&P Global au stabilit Rusia la niveluri de investiţie Baa3/BBB chiar recent, la 1 martie. De atunci, toate trei agenţiile de rating şi-au redus ratingurile cu câteva trepte, trimiţând datoria suverană a Rusiei adânc în aşa-numitul teritoriu ”junk”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.