Guvernul Rusiei a declarat vineri că a retras interdicţia privind exporturile de motorină livrate în porturile maritime prin conducte, eliminând o mare parte a restricţiilor pe care le-a pus în aplicare luna trecută, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kremlinul a declarat într-un comunicat că ”a ridicat restricţiile privind exportul de motorină livrată în porturile maritime prin conducte, cu condiţia ca producătorul să furnizeze cel puţin 50% din motorina produsă pe piaţa internă”.

Anunţul vine la scurt timp după ce Rusia a impus o interdicţie pe termen nedeterminat exporturilor de motorină şi benzină în majoritatea ţărilor, trimiţând unde de şoc pe pieţele globale.

Restricţiile pentru exporturile de benzină rămân în prezent în vigoare.

Moscova a implementat iniţial măsurile pe 21 septembrie pentru a stabiliza preţurile carburanţilor pe piaţa internă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând luna trecută că restricţiile vor rămâne în vigoare atât timp cât va fi necesar pentru a asigura stabilitatea pieţei, potrivit Reuters.

Interdicţia a determinat o creştere a preţurilor motorinei, deoarece Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de motorină din lume şi un exportator major de ţiţei.

Ca parte a anunţului de vineri, guvernul Rusiei a mai spus că a impus ceea ce a descris drept ”o taxă de protecţie” de 50.000 de ruble (495,6 dolari) pe tonă pentru revânzătorii de produse petroliere.

Taxa este concepută pentru a preveni posibilele ”exporturi gri”, companii care operează prin canale neautorizate.

”Astfel, Guvernul suprimă încercările revânzătorilor de a cumpăra combustibili în avans pentru exportul ulterior, după ridicarea restricţiilor actuale. Acest lucru îi împiedică, de asemenea, să exporte combustibil de clasă sub masca altor produse”, a adăugat Kremlinul.

Preţurile motorinei în Europa au scăzut în urma informaţiei. Contractul pentru motorină ICE din Londra, un indicator al preţurilor motorinei, au fost tranzacţionate în declin cu 2,2%, la 849,75 dolari pe tonă, în timpul tranzacţiilor de dimineaţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.