Rompetrol Rafinare a raportat în primul trimestru pierderi de 87,78 milioane dolari, de peste şase ori mai mari faţă de perioada similară din 2019, cât rezultatul negativ a fost de 14,04 milioane dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pe fondul opririi instalaţiilor în primul trimestru, Rompetrol Rafinare a consemnat în primele trei luni din 2020 o cifră de afaceri brută de 929 de milioane de dolari. De asemenea, rezultatul operaţional (EBITDA) a fost puternic afectat de volatilitatea ridicată a mediului de piaţă a petrolului şi gazelor. Totodată, compania a înregistrat un rezultat net negativ, de 87,8 milioane de dolari în primul trimestru al anului, în scădere faţă de rezultatul net negativ din aceeaşi perioadă a anului trecut – 14 milioane de dolari", arată compania.

Rompetrol Rafinare a finalizat, în perioada 13 martie – 28 aprilie, lucrările de revizie a rafinăriei Petromidia.

"Primul trimestru din 2020 a stat sub semnul scăderilor drastice din piaţa de petrol şi gaze, determinate de măsurile restrictive impuse odată cu declanşarea pandemiei de COVID-19. Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat rezultate financiare afectate de diminuarea semnificativă a marjelor brute de rafinare, înjumătăţite faţă de nivelul din anul precedent", arată compania.

De asemenea, rezultatul financiar consolidat a fost afectat şi de condiţiile meteorologice nefavorabile înregistrate în primele două luni ale lui 2020, care au dus la blocaje în aprovizionarea cu materii prime. Apoi, în luna martie, rafinăria Petromidia şi-a întrerupt operarea pentru lucrările de revizie programată.

În acelaşi timp, deprecierea monedei naţionale în raport cu euro şi dolarul a dus la o presiune suplimentară pe marjele de rafinare.

Rompetrol Rafinare a plătit la bugetul de stat peste 271 de milioane de dolari în primul trimestru din 2020.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) si Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (44,7%)

În primul trimestru al anului, un total de 1,24 milioane de tone de materii prime au fost procesate în rafinăria Petromidia. În aceeaşi perioadă, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a scăzut cu 23,5% comparativ cu trimestrul 1 2019, până la indicatorul de 73,5%, din pricina condiţiilor meteorologice nefavorabile, respectiv a întreruperii proceselor operaţionale în vederea reviziei generale.

În ceea ce priveşte rafinăria Vega Ploieşti, cea mai longevivă rafinărie din România şi unic producător intern de bitum şi hexan, unitatea a procesat peste 72.000 de tone de materii prime, în uşoară scădere faţă de trimestrul 1 2019, când rafinăria a procesat 79.000 de tone.

"În contextul unei scăderi accelerate a vânzărilor de carburanţi în luna martie, compania a reuşit să-şi menţină cota de piaţă pe segmentele de retail şi en-gros. Aceasta a fost păstrată datorită faptului că efectele măsurilor restrictive, impuse odată cu declararea pandemiei, s-au resimţit doar în a doua jumătate a lunii martie. Astfel, vânzările de carburanţi au înregistrat o creştere în primele două luni ale anului, comparativ cu lunile ianuarie şi februarie 2019, dar, ca urmare a declarării pandemiei cu noul coronavirus, vânzările din a doua jumătate a lunii martie 2020 s-au înjumătăţit, după decretarea stării de urgenţă în România", mai anunţă compania.

Rompetrol Downstream a continuat, în primele trei luni ale anului, programul de extindere a reţelei de distribuţie carburanţi. Astfel, la finalul lui martie 2020, compania a ajuns la o reţea de 988 de puncte de comercializare (reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi).

 

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.