Asocierea dintre Romelectro şi Electromontaj, în calitate de antreprenor general, a câştigat, recent, licitaţia organizată de către transportatorul naţional al energiei Transelectrica pentru modernizarea staţiei electrice de transformare Smârdan, valoarea totală a acestor lucrări fiind de peste 23 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Retehnologizarea staţiei 400/110 kV Smârdan are ca obiect optimizarea schemei electrice primare, modernizarea echipamentului primar şi secundar, asigurarea teleconducerii întregii staţii de la nivelul Centrului de Teleconducere al Sucursale de Transport Constanţa şi a cerinţelor de dispecer centrale şi teritoriale, ceea ce va conduce la creşterea siguranţei în funcţionare, la reducerea costurilor de mentenanţă, monitorizarea locală şi de la distanţă a tuturor echipamentelor”, se arată într-un comunicat al Romelectro.

Staţia electrică 400/110kV Smârdan reprezintă un nod foarte important de tranzit al puterii între zonele Dobrogea şi Moldova, asigurând evacuarea surplusului de putere din zona Dobrogea cât şi alimentarea zonei deficitare Moldova. În plus, asigură injecţia de putere în reţeaua de 110kV pentru alimentarea consumatorilor din zona Galaţi.  

Proiectul staţiei Smârdan constă în modernizarea staţiei de 400 kV, prin echiparea acesteia cu instalaţii noi de tip exterior, cu izolaţie în aer şi echipamente de tip convenţional.

Noua staţie de 400 kV va funcţiona într-o schemă cu 1,5 întreruptoare/circuit şi 2 bare colectoare. De asemenea, în cadrul acestui contract, va fi modernizată atât staţia de 110 kV, prin înlocuirea instalaţiilor, a echipamentelor şi a sistemelor, cu menţinerea schemei de funcţionare cu 2 bare colectoare cât şi staţia de 20kV care va fi cu simplu sistem de bare colectoare, echipată cu celule metalice, cu izolaţie în aer.

”În urma acestei lucrări de modernizare şi retehnologizare, staţia Smârdan va contribui la creşterea securităţii Sistemului Electroenergetic Naţional, la întărirea reţelei energetice de transport între Dobrogea şi zona Modovei şi, în consecinţă, la alimentarea în siguranţă a consumatorilor şi la creşterea calităţii energiei electrice livrate”, arată reprezentanţii Romelectro.

Lucrările de retehnologizare se vor realiza eşalonat, începând cu staţia de 400kV şi va continua cu staţiile 110kV şi 20kV, fără înteruperea de lungă durată a instalaţiilor existente.

“Ne bucurăm că, pe lângă licitaţii pe pieţe externe, reuşim să câştigăm şi licitaţii organizate de companiile naţionale. Acestea consolidează poziţia Grupului Romelectro în calitate de cel mai important contractor general de proiecte energetice din România”, arată conducerea grupului.

Romelectro este contractor general de proiecte complexe de energie, în producere (termo şi hidro), transport şi distribuţie şi face parte din Grupul  Romelectro, care mai cuprinde două firme româneşti.

Din grup face parte Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), una dintre cele mai importante companii de consultanţă şi inginerie din România, şi Electromontaj Carpaţi Sibiu, companie de construcţii – montaj de instalaţii electrice şi de automatizare, care are capabilităţi de execuţie şi inginerie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.