Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un excedent de 216 milioane euro în prima luna a acestui an, cu 16,3% mai mic faţă de ianuarie 2017, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanţei comerciale, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), publicate joi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ianuarie 2017, excedentul contului curent a fost de 258 milioane euro, arată datele revizuite ale BNR. 

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state.

Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României. 

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în luna ianuarie 2018 a fost de 775 milioane euro, mai mare cu 169,8 milioane euro decât cel înregistrat în luna ianuarie 2017, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Balanţa bunurilor a consemnat un deficit de 731 milioane euro în ianuarie 2018, în creştere faţă de ianuarie 2017, când a fost 562 milioane euro.

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini şi cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un excedent de 229 milioane euro în ianuarie 2018, faţă de un excedent de 174 milioane euro în ianuarie 2017. 

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat anul trecut un deficit de 6,46 miliarde euro, cu 85% mai mare decât nivelul înregistrat în 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanţei comerciale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.