Startupul criptografic Ripple este cel mai recent jucător important care a intrat pe piaţa stablecoin de 150 de miliarde de dolari, odată cu lansarea unei monede digitale legată de dolarul american, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moneda stabilă va fi întotdeauna susţinută 1 la 1 de o sumă echivalentă de active - depozite în dolari americani, obligaţiuni guvernamentale din SUA şi echivalente de numerar - pe care compania le deţine în rezervă, potrivit Ripple.

Firma cripto a spus că rezervele sale vor fi contabilizate în rapoartele lunare de atestare disponibile public. Nu a spus ce firmă va audita.

Ripple îşi lansează pentru prima dată moneda stabilă în SUA, dar nu a exclus să ofere produse regionale suplimentare pe pieţele din afara SUA, cum ar fi Europa şi Asia.

Mişcarea ar pune Ripple împotriva giganţilor stablecoin precum Tether, care se află în spatele celei mai mari smonede stabile, USDT, şi al emitentului USDC Circle.

Între timp, gigantul de plăţi PayPal şi-a lansat propria monedă stabilă în dolari americani, numită PayPal USD, o monedă stabilă susţinută de dolari americani şi echivalente în dolari, emisă de firma cripto Paxos.

Dar CEO-ul Ripple, Brad Garlinghouse, a spus că nu este descurajat de concurenţă.

”Această piaţă va arăta diferit [în viitor], cu siguranţă în funcţie de dimensiune”, a spus el pentru CNBC, într-un interviu în această săptămână.

De ce lansează Ripple o monedă stabilă

Garlinghouse a spus că Ripple a decis să introducă pe piaţă o monedă stabilă anul trecut, ca răspuns la ”deconectarea” a firmelor rivale, moneda USDT a Tether şi USDC a Circle.

USDT şi-a pierdut temporar valoarea de 1 USD în 2022, pe fondul instabilităţii pieţei ca urmare a prăbuşirii terraUSD, o aşa-numită monedă stabilă algoritmică populară.

De asemenea, USDC a scăzut temporar sub 1 dolar în 2023, după ce a dezvăluit expunerea la banca prăbuşită Silicon Valley Bank, concentrat pe tehnologie.

Unii critici contestă sursa rezervelor Tether şi au îndoieli cu privire la faptul că Ripple este suficient de capitalizată pentru a supravieţui unei ”funcţionări bancare”.

La rândul său, Tether spune că moneda sa este pe deplin susţinut de rezerve de calitate şi a fost întotdeauna capabilă să facă faţă retragerilor, chiar şi în momente de dificultate.

Garlinghouse a spus că există ”o anumită incertitudine” cu privire la liderul actual de piaţă printre autorităţile de reglementare din SUA, fără a dezvălui un nume. El a susţinut că Ripple este o instituţie reglementată cu licenţe în New York, Irlanda şi Singapore, printre alte ţări.

Tether este cel mai mare emitent de monede stabile din lume, cu o capitalizare de piaţă de 106,3 miliarde de dolari, potrivit datelor CoinGecko.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.