Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au scăzut în luna iulie pentru a treia lună la rând, cu 572 milioane euro până la 34,636 miliarde euro, în urma unor ieşiri mai mari din rezerve şi a deprecierii faţă de euro a dolarului şi yenului, monede în care este deominată o parte din rezervă, arată datele publicate marţi de BNR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La finalul lunii iunie, rezervele valutare se situau la 35,208 miliarde euro. Iulie este a treia lună la rând de scădere a rezervelor valutare, după ce acestea au atins un nivel maxim istoric în luna aprilie, de 35,96 miliarde euro.

În cursul lunii iulie au intrat în rezervele valutare 796 milioane euro, provenind din "modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele".

Pe de altă parte, au fost înregistrate ieşiri de 1,368 miliarde euro, din modificarea rezervelor minime în valută, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, plăţi la Comisia European, dar şi "impactul deprecierii faţă de euro a unor monede aflate în rezerva valutară (dolarul american, lira sterlină şi yenul japonez)".

Potrivit raportului anual pe 2016 al BNR, la finalul anului trecut, euro avea o pondere domiantă în rezervele valutare administrate de BNR, cu o cotă de 75,1%, dolarul american avea o pondere de 11,8%, în timp ce restul de 13,2% din rezervele valutare era denominat în alte monede (yen, liră sterlină etc).

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, dar valoarea acesteia s-a redus de la 3,634 miliarde euro la 3,602 miliarde euro, ca urmare a scăderii preţurilor internaţionale.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au scăzut la 38,238 miliarde euro la finalul lunii iulie, de la 38,842 miliarde euro în iunie. 

Plăţile scadente în luna august în contul datoriei publice denominate în valută însumează 192 milioane euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.