Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite şi-a îmbunătăţit semnificativ estimările referitoare la creşterea economiei americane, dar a indicat, miercuri, că este improbabil ca dobânzile să fie majorate înainte de sfârşitul anului 2023, în pofida îmbunătăţirii perspectivei şi a accelerării inflaţiei în 2021, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aşa cum era de aşteptat, instituţia a votat pentru menţinerea dobânzilor de împrumut pe termen scurt aproape de nivelul zero şi pentru continuarea programului de suplimentare a lichidităţilor prin achiziţia de active, prin care banca centrală cumpără lunar obligaţiuni în valoare de cel puţin 120 de miliarde de dolari.

Schimbările majore sunt modul în care bancherii Fed văd evoluţia viitoare a economiei şi impactul acesteia asupra politicii monetare.

”După un ritm moderat al redresării, indicatorii activităţilor economice şi ai pieţei muncii s-au îmbunătăţit recent, chiar dacă sectoarele cele mai afectate de pandemie sunt încă slăbite. Inflaţia continuă se se afle sub nivelul de 2%”, a afirmat comitetul de politică monetară în comunicatul publicat după şedinţă.

Fed anticipează pentru acest an o creştere economică de 6,5%, urmând ca avansul să se tempereze în anii viitori, potrivit estimărilor trimestriale ale membrilor Comiterului Federal pentru Piaţă Deschisă. Estimarea a fost îmbunătăţită de la ritmul de 4,2% prognozat în decembrie.

Previziunile pentru 2022 şi 2023 arată un avans de 3,3%, respectiv 2,2%. Pentru ca creşterea pe termen lung să se tempereze la 2,3%.

Fed mai anticipează scăderea ratei şomajului la 4,5%, de la nivelul actual de 6,2%. În decembrie, fed se aştepta la o rată a şomajului de 5%. Pentru următorii doi ani, prognozele sunt pentru un şomaj de 4,2% şi de 3,7%. Pe termen lung, rata şomajului ar urma să coboare la 4%.

Aşteptările privind inflaţia core sunt mai mari, Fed anticipând n nivel de 2,2% în acest an, de 2% în 2022 şi de 2,1% în 2023. Aşteptările pe termen lung sun t pentru o inflaţia de 2%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.