Oficialii Rezervei Federale (Fed) au adoptat vineri un limbaj puternic pentru a descrie abordarea lor faţă de inflaţie, promiţând un efort total pentru a restabili stabilitatea preţurilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În raportul său anual privind politica monetară, care este un precursor al apariţiei preşedintelui Jerome Powell în faţa Congresului săptămâna viitoare, banca centrală a promis că va depune un efort total pentru a reduce presiunile inflaţioniste care se află la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

”Angajamentul Comitetului de a restabili stabilitatea preţurilor, care este necesară pentru susţinerea unei pieţe a muncii puternice, este necondiţionat”, a spus Fed într-un raport către Congres.

Aceasta marchează cea mai puternică declaraţie de până acum a Fed, care îşi afirmă angajamentul de a continua creşterea dobânzilor şi înăsprirea politicii monetare pentru a rezolva problema primordială a economiei.

Declaraţia nu a detaliat ce înseamnă ”necondiţionat”.

La începutul acestei săptămâni, Fed şi-a majorat rata dobânzii de referinţă cu trei sferturi de punct procentual, într-un efort suplimentar de a încetini cererea din economie.

Participanţii de pe piaţă se tem că înăsprirea Fed ar putea duce la o recesiune, deşi Powell a spus că încă crede că acest lucru poate fi evitat.

Această majorare a dobânzilor a venit după o măsură din mai de a majora dobânzile cu o jumătate de punct procentual.

Majorarea din această săptămână este cea mai agresivă din 1994.

Pe lângă majorările ratelor dobânzilor, Fed reduce şi activele din bilanţul său de 9.000 de miliarde de dolari. La începutul zilei, Powell însuşi a făcut un jurământ similar, spunând că el şi ceilalţi oficiali ai Fed sunt ”concentraţi în mod acut” pe reducerea inflaţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.