O serie de posibile tranzacţii în industria fragmentată a telecomunicaţiilor din Europa a adus în centrul atenţiei acest sector care se confruntă cu probleme, deoarece consolidarea ar putea contribui la creşterea marjelor de profit, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţiunile companiilor europene de telecomunicaţii se află la minime record în comparaţie cu piaţa, după ani de neglijare a acestora de către investitori, pe pieţele dominate de companii cu megacapitalizări, care oferă randamente mai mari.

De la începutul anului 2000, companiile de telecomunicaţii europene şi-au văzut capitalizarea de piaţă prăbuşindu-se de o valoare de şase ori mai scăzută, la 270 de miliarde de dolari.

”Credem cu tărie că fuziunile şi achiziţiile pot atrage atenţia asupra unui sector de acţiuni complet uitat”, a declarat Fabio Caldato, manager de portofoliu la compania de investiţii AcomeA SGR.

"Construim poziţia. Pot avea loc fuziuni şi achiziţii transfrontaliere care să reducă în sfârşit concurenta şi creşte marjele pentru operatorii de telecomunicaţii", a adaugat el.

Vodafone a anunţat săptămâna aceasta că poartă discuţii exclusive pentru a-şi vinde divizia italiană către Swisscom, pentru 8 miliarde de euro, în timp ce alte potenţiale tranzacţii sunt în curs.

Analistul Mediobanca Securities Fabio Pavan a declarat că tranzacţia ”este un pas în direcţia cea bună”, deoarece va crea un grup cu o cotă de peste 30% atât pe pieţele de telecomunicaţii fixe, cât şi pe cele mobile din Italia, ţară care găzduieşte a treia populaţie din Uniunea Europeană.

”Sectorul telecomunicaţiilor continuă să demonstreze o nevoie puternică de remedii; fuziunile şi achiziţiile sunt singurele eficiente, deschizând un ciclu virtuos de creştere a preţurilor”, a mai spus Pavan.

Sectorul a fost afectat de mulţi jucători care luptă pentru cota de piaţă, în timp ce se confruntă cu upgrade-uri costisitoare de reţea, pentru a satisface cererea de date în creştere.

Analiştii spun că o consolidare a industriei ar putea pune capăt războaielor preţurilor, ar permite companiilor să reducă costurile de administrare şi să obţină sinergii prin partajarea tehnologiei şi a infrastructurii.

Telecom Italia îşi vinde reţeaua de linii fixe către investitorul de capital privat KKR, pentru până la 22 de miliarde de euro, într-o afacere care ”schimbă jocul”.

Analiştii BofA cred că vânzarea va ajuta grupul italian ”să îndepărteze cătuşele datoriilor”.

Orange şi MasMovil au obţinut în februarie autorizaţia condiţionată de la Bruxelles pentru asocierea lor de 18,6 miliarde de euro în Spania, în timp ce grupul de telecomunicaţii necotat Iliad a luat o participaţie de 1,3 miliarde de dolari la Tele2 din Suedia, deoarece investitorul de top, miliardarul francez Xavier Niel, încearcă să impulsioneze consolidarea.

Caldato a spus că pieţele de telecomunicaţii franceză, spaniolă, italiană şi britanică ar putea oferi oportunităţi, în special acolo unde companiile au făcut cea mai mare parte a investiţiilor pentru a-şi moderniza reţelele.

Un document al Comisiei Europene sugerează că autorităţile de reglementare ar putea relaxa regulile privind fuziunile, deşi comisarul antitrust, Margrethe Vestager, de la Bruxelles, a declarat săptămâna trecută că nu a fost luată în considerare o astfel de măsură.

În ultimul an, telecomunicaţiile europene au pierdut 8%, înregistrând o subperformanţă de 17 puncte procentuale faţă de indicele regional STOXX 600.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.