Decizia agenţiei Moody’s de a retrograda ratingul suveran al Statelor Unite a intensificat îngrijorările investitorilor legate de datoria publică în creştere şi de riscul ca pieţele obligaţiunilor să reacţioneze negativ dacă Washingtonul nu adoptă o disciplină fiscală mai strictă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Retrogradarea, cu o treaptă, a fost justificată prin dimensiunea uriaşă a datoriei naţionale, care a depăşit 36.000 de miliarde de dolari, şi a venit în contextul în care Congresul, controlat de republicani, încearcă să adopte un amplu pachet legislativ ce combină reduceri de taxe, majorări de cheltuieli şi ajustări ale programelor sociale.

Aşa-numitul ”Big Beautiful Bill” nu a trecut vineri de un vot procedural important, în ciuda apelurilor preşedintelui Donald Trump la unitate în jurul iniţiativei.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

”Piaţa obligaţiunilor este extrem de atentă la ceea ce se întâmplă în Washington anul acesta. Retrogradarea de către Moody’s ar putea spori prudenţa investitorilor, mai ales pe măsură ce aşa-numiţii ‘bond vigilantes’ – investitori care penalizează politicile fiscale nesustenabile – vor urmări dacă Congresul menţine disciplina bugetară,” a declarat Carol Schleif, strateg-şef la BMO Private Wealth.

Aceasta este a treia retrogradare majoră a ratingului SUA, după decizii similare luate de Fitch în 2023 şi Standard & Poor’s în 2011. Potrivit lui Spencer Hakimian, fondatorul Tolou Capital Management, efectele se vor resimţi prin costuri de împrumut mai mari pentru sectorul public şi privat.

Totuşi, experţii nu se aşteaptă la vânzări forţate din partea fondurilor care investesc doar în titluri de top, deoarece multe şi-au modificat regulamentele după retrogradarea S&P din 2011.

”Dar decizia Moody’s va reorienta atenţia pieţei asupra politicii fiscale şi a proiectului de lege aflat în Congres,” a spus Gennadiy Goldberg, strateg la TD Securities.

Comitetul pentru Buget Federal Responsabil estimează că proiectul legislativ ar putea adăuga aproximativ 3.300 de miliarde de dolari la datoria SUA până în 2034 – sau chiar 5.200 de miliarde, dacă prevederile temporare sunt prelungite.

Moody’s a subliniat că mai multe administraţii succesive nu au reuşit să inverseze tendinţa de creştere a deficitelor şi costurilor cu dobânzile, iar propunerile actuale nu oferă perspective reale de redresare.

Pe piaţa obligaţiunilor, semnele de îngrijorare se reflectă în creşterea ”primei de termen” pentru titlurile de trezorerie americane pe 10 ani, adică randamentul cerut de investitori pentru a-şi asuma riscul împrumuturilor pe termen lung. Anthony Woodside, de la Legal & General Investment Management America, a declarat că piaţa ”nu acordă prea multă credibilitate” ideii că deficitul va fi redus semnificativ.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat recent că administraţia se concentrează pe menţinerea sub control a randamentelor titlurilor pe 10 ani, care au fost cotate vineri la 4,44%, cu 17 puncte de bază sub nivelul de la începutul mandatului lui Trump.

Între timp, unii oficiali de la Casa Albă au respins îngrijorările legate de proiectul de lege.

”Experţii s-au înşelat şi în privinţa tarifelor lui Trump, care au dus la investiţii de trilioane, recorduri de angajări şi zero inflaţie,” a declarat Harrison Fields, purtător de cuvânt al preşedintelui.

Casa Albă a caracterizat retrogradarea Moody’s ca fiind una cu motivaţii politice. Directorul de comunicare Steven Cheung l-a atacat pe economistul Mark Zandi, de la Moody’s Analytics – entitate separată de agenţia de rating –, numindu-l ”opozant politic” al lui Trump. Zandi a refuzat să comenteze.

Unii analişti consideră totuşi că perspectivele fiscale s-au îmbunătăţit uşor faţă de aşteptările iniţiale. Barclays estimează acum că proiectul de lege va creşte deficitul cu 2.000 de miliarde de dolari în următorii zece ani, faţă de estimarea anterioară de 3.800 de miliarde.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a spus că doreşte adoptarea proiectului înainte de Ziua Memorială, pe 26 mai, în timp ce Trezoreria a avertizat că plafonul de îndatorare trebuie ridicat până la mijlocul lunii iulie pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Guvernul a atins plafonul legal de împrumut în ianuarie şi foloseşte măsuri excepţionale pentru a continua să-şi îndeplinească obligaţiile.

Pe piaţa titlurilor, randamentele pentru titlurile scadente în august au crescut peste cele ale titlurilor cu scadenţă apropiată, reflectând nervozitatea investitorilor privind aşa-numita ”data X” – momentul în care guvernul ar rămâne fără lichidităţi.

Însă spaţiul de manevră pentru reduceri bugetare este limitat. Cheltuielile obligatorii, inclusiv programele sociale pe care Trump a promis că nu le va atinge, au reprezentat majoritatea bugetului federal anul trecut.

”Fără o reformă reală a cheltuielilor în Congres, e puţin probabil ca traiectoria fiscală a SUA să se îmbunătăţească semnificativ. Este un drum nesustenabil cel pe care ne aflăm acum,” a avertizat Anne Walsh, director de investiţii la Guggenheim Partners.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.