Autonom Services SA, cea mai extinsă reţea de mobilitate din România, a anunţat venituri consolidate de 394,3 milioane de lei, în 2021, o creştere cu 16% faţă de anul 2019, unul de referinţă pentru Autonom, pre-pandemie şi un profit net de 22,5 milioane lei, în creştere cu 28% comparativ cu 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Autonom Services SA, cea mai extinsă reţea de mobilitate din România, anunţă venituri consolidate de 394,3 milioane de lei, o creştere cu 16% faţă de anul 2019, unul de referinţă pentru Autonom, pre-pandemie şi un profit net de 22,5 milioane lei, în creştere cu 28% comparativ cu 2019. Pe parcursul anului trecut, Autonom a înregistrat cele mai ridicate valori din activitatea companiei în ceea ce priveşte toţi indicatorii relevanţi de performanţă”, anunţă compania.

La finalul anului 2021, Autonom a atras 48 de milioane de euro prin intermediul pieţei de capital. Atragerea acestor noi fonduri face parte din prima etapă a programului de emisiuni de obligaţiuni corporative, o premieră pentru piaţa de capital din România, pe care compania doreşte să-l deruleze în următorii cinci ani şi prin care intenţionează să atragă până la 250 de milioane de euro. O parte importantă din capitalul atras va fi utilizat pentru investiţii în tranziţia către flote verzi, element cheie pentru dezvoltarea sustenabilă a companiei. Emisiunea de obligaţiuni face parte din strategia de sustenabilitate dezvoltată de Autonom pentru următorii ani şi unde componenta de mediu reprezintă cea mai importantă direcţie pentru acţiunile şi deciziile companiei.

„În urmă cu câţiva ani, când am descoperit conceptul de „V.U.C.A. World” – o lume tot mai volatilă, nesigură, complexă şi ambiguă, ne gândeam că este adecvat, dar îl priveam cu o oarecare detaşare. Ultimii doi ani ne-au arătat tuturor ce înseamnă un business în lumea VUCA: pandemie, crize sectoriale succesive, schimbări bruşte de comportamente de consum, lanţuri de aprovizionare date peste cap, inflaţie galopantă, un conflict armat în Europa, dar şi digitalizare accelerată, productivitate crescută, oportunităţi noi, rezilienţă şi o adaptabilitate surprinzătoare. Este mediul ideal pentru companiile agile, care se despart uşor de formulele de succes de ieri şi navighează cu succes prin apele înspumate, care fac adevăraţii marinari. Autonom a arătat încă o dată că are structura, cultura şi viziunea adaptate schimbărilor accelerate, iar echipele noastre au ieşit întărite din astfel de situaţii, chiar dacă au apărut şi cicatrici noi,” a declarat Dan Ştefan, cofondator Autonom. 

În ceea ce priveşte rezultatele financiare din 2021 la nivel de divizii cheie, serviciile de leasing operaţional din cadrul Autonom Lease au generat venituri de 185,6 milioane de lei, în creştere cu 17% faţă de rezultatele din 2019, într-un context provocator, supus efectelor crizei semiconductorilor.

”De asemenea, inflaţia a devenit prezentă în mai multe categorii de costuri care compun rata lunară de leasing operaţional full service, precum asigurări, mentenanţă, anvelope, maşină la schimb şi costuri de administrare, iar în acest context produsul de leasing operaţional al Autonom a devenit tot mai atractiv. Clienţii au înţeles că un contract cu costuri fixe pe o perioadă îndelungată reprezintă o formă de protejare împotriva inflaţiei, iar externalizarea efectuată corect prezintă multiple avantaje, iar afacerile lor pot fi mai agile dacă se concentrează pe core business”, precizează compania.

Divizia de rent-a-car a Autonom a înregistrat venituri de 68,7 milioane de lei, în creştere cu 4% faţă de 2019, ca urmare a creşterii continue a cererii, concomitent cu creşterea tarifelor generată de penuria de maşini din piaţă.  În 2021 Autonom a atins un grad de ocupare a flotei de peste 88%. Divizia de AutoRulate a înregistrat venituri de 78,7 milioane de lei, o valoare record, în creştere cu 71% comparativ cu 2019. Rezultatele din cadrul acestei divizii sunt semnificative având în vedere contextul în care compania a fost nevoită să amâne parţial vânzarea maşinilor datorită întârzierilor de producţie generate de criza semiconductorilor şi a cererii ridicate şi gradul de ocupare pe flotă.

„Trăim în continuare vremuri instabile şi neaşteptate într-o societate modernă – pandemia este încă prezentă în vieţile noastre, iar războiul din Ucraina ne-a arătat că disputele geopolitice nu sunt doar în cărţile de istorie. Ultimii doi ani au demonstrat din nou că următoarea criză vine întotdeauna din locul cel mai puţin aşteptat. Încă de la începutul companiei, ne-am confruntat cu diverse crize care ne-au antrenat să conducem şi să dezvoltăm business-ul Autonom într-un mediu volatil, caracterizat de incertitudine şi schimbări frecvente de direcţie provenite fie din sfera politică, economică sau socială. Aşa cum s-a întâmplat şi la începutul pandemiei de COVID-19, avem o situaţie financiară excelentă, după ce am reuşit să atragem la sfârşitul anului 2021 o nouă rundă de finanţare prin intermediul pieţei de capital. Acest lucru înseamnă că suntem foarte bine capitalizaţi pentru a profita de oportunităţile care pot apărea în perioada următoare pe piaţă,” a adăugat Marius Ştefan, cofondator al Autonom.

În 2022, Autonom continuă să îşi consolideze poziţia pe piaţa de leasing operaţional prin achiziţionarea Ţiriac Operating Lease. Tranzacţia a fost finalizată la mijlocul lunii aprilie, iar procesul de integrare a noii echipe, a proceselor de lucru şi a noului portofoliu de clienţi în structura Autonom a început. Ţiriac Operating Lease este un business cu venituri anuale de aproximativ 80 de milioane de lei şi active în valoare de peste 240 milioane de lei. La data preluării, Ţiriac Operating Lease deţinea o flotă de peste 2.600 maşini şi un portofoliu de peste 900 de clienţi. Integrarea Ţiriac Operating Lease va fi un proiect de importanţă strategică pentru Autonom în 2022, compania aşteptându-se la o desfăşurare similară ca şi în cazul integrării BT Operaţional Leasing din 2018.

Înfiinţată în 2006 în Piatra Neamţ de antreprenorii Marius şi Dan Stefan, Autonom este un furnizor integrat de soluţii de mobilitate şi finanţare. Autonom operează o reţea unică de 46 de agenţii cu sediul în peste 30 de oraşe din România, Ungaria şi Serbia. Grupul oferă un portofoliu diversificat de servicii atât pentru clienţi corporate, cât şi pentru clienţi persoane fizice, incluzând închirieri de autoturisme pe termen scurt şi mediu, leasing operaţional, servicii de transferuri cu şofer, închiriere temporară de flote auto, gestionarea flotei, asistenţă rutieră, spălătorie auto, precum şi închiriere de echipamente. În toate diviziile, Autonom are peste 500 de angajaţi şi operează o flotă de peste 9.000 de maşini.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.