Restricţiile impuse de autorităţile americane din cauza Covid-19 au redus puternic cererea de curcani înainte de sărbătoarea Thanksgiving, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toată vara, fermierul Greg Gunthor a sacrificat curcani cu greutăţi cuprinse între 15-24 de pounds (6,8-11 kilograme) la ferma sa din nord-estul Indianei, pentru a-i vinde de Thanksgiving magazinelor, restaurantelor şi familiilor din regiunea Midwest a Statelor Unite.

Dar, în timp ce cazurile COVID-19 sunt în creştere, oraşele şi statele americane îi îndeamnă pe americani să rămână acasă, cu câteva săptămâni înainte de vacanţă, iar cumpărătorii au schimbat comenzile pentru păsări întregi în comenzi pentru piept de curcan.

În timp ce reuniunile de Thanksgiving se restrâng şi afectează cererea, producătorii de curcan şi comercianţii cu amănuntul se străduiesc să respecte comenzile pentru păsări mai mici sau porţionate.

”A fost foarte stresant”, a spus Gunthorp.

În acest an, Gunthorp a crescut şi a vândut aproape 7.000 de curcani crescuţi la sol, în creştere cu 75% faţă de acum un an. Restaurantele şi magazinele de carne din principalele oraşe din Midwest, principalii săi clienţi, au redus comenzile cu 10% până la 20%, dar Gunthorp a compensat diferenţa prin parteneriatul cu comercianţii online, livrând curcani până la Los Angeles.

Furnizorii trebuie să fie agili, deoarece aproximativ jumătate dintre americani intenţionează să modifice sau să sară peste sărbătorile tradiţionale din cauza recomandărilor autorităţilor locale de sănătate împotriva adunărilor mari, potrivit firmei de cercetare de piaţă Nielson.

Aproximativ 70% dintre americani planifică o Ziua Recunoştinţei cu mai puţin de şase persoane, comparativ cu 48% anul trecut.

Cererea de păsări mai mici va reduce producţia de curcan la 1.445 miliarde de pound (655.440 de tone) în ultimul trimestru, în scădere cu cinci milioane de pound faţă de aşteptările anterioare, potrivit unui raport din 17 noiembrie al Departamentului pentru Agricultură din SUA.

Butterball, cel mai mare producător american de produse din curcan, a livrat 1.900 de camioane de curcani întregi către cumpărători, în ultimele două săptămâni, a declarat Al Jansen, vicepreşedinte executiv pentru marketing şi vânzări. Multe lanţuri importante au rezervat comenzi în primul trimestru, înainte de izbucnirea coronavirusului, a adăugat el.

Comercianţii au redus preţurile pentru curcanul întreg cu aproximativ 7%, până la o medie de 1,21 dolari pe pound, cel mai scăzut nivel după 2010, potrivit Federaţiei Biroului American Farm. Această scădere reduce costul mediu al unei mese de Ziua Recunoştinţei pentru 10 persoane cu 4%, până la 46,90 dolari, a spus Farm Bureau.

Scăderea este o veste binevenită pentru cele aproape 24 de milioane de gospodării care se confruntă cu lipsuri din cauza pierderilor de locuri de muncă legate de Covid-19.

”Ziua Recunoştinţei nu va fi o vacanţă de care să se bucure toţi americanii în acest an”, a declarat Joseph Llobrera, director de cercetare la Centrul pentru priorităţi bugetare şi politice.

”Nivelurile alarmante ale dificultăţilor alimentare vor dura până la sărbători şi nu numai, dacă factorii de decizie politică nu vor asigura imediat un ajutor mai mare pentru Covid-19”, a mai spus Llobrera.

Unii americani care se bazaseră că alţii vor găti de Ziua Recunoştinţei îşi comandă pentru prima dată o parte sau toate mesele din restaurante. Alţii pur şi simplu nu doresc bătăi de cap să pregătească o sărbătoare pentru doar pentru câţiva oaspeţi.

”Ziua Recunoştinţei va arăta foarte diferit anul acesta şi ştim că există o mulţime de oboseală faţă de gătit chiar acum”, a declarat Tracy Hostetler, vicepreşedinte pentru fermele Perdue. Compania a lansat curcanul ”ThanksNuggets” ca alternativă la cinele tradiţionale cu curcan.

La Houston, consultantul independent de marketing Anh Nguyen, în vârstă de 50 de ani, va lua masa cu aproximativ 10 rude şi va servi un curcan afumat de la un restaurant local. În mod normal, de trei ori mai mulţi dintre membri ai familiei ei se adună pentru a consuma doi curcani de 20 de kilograme, gătiţi acasă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.