Viceprim-ministrul Graţiela Gavrilescu, ministru al Mediului, şi viceprim-ministrul Marcel Ciolacu au avut, vineri, o consultare, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii mai multor producători şi importatori de ambalaje şi produse ambalate, pe tema soluţiilor de implementare a unui sistem funcţional şi eficient de management al deşeurilor reciclabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma întâlnirii, s-a convenit ca reprezentanţii operatorilor din sectorul producţiei şi reciclării de ambalaje să transmită ministerelor de resort propunerile lor cu privire la îmbunătăţirea cadrului legislativ aferent domeniilor lor de activitate, acestea urmând să fie analizate şi înglobate în propunerile de initiaţive legislative aflate în pregătire la nivel de ministere., informează Guvernul.

Potrivit sursei citate, ministrul Graţiela Gavrilescu a vorbit despre importanţa trecerii României de la o economie liniară la o economie circulară, cu un sistem bine pus la punct, care să încurajeze colectarea selectivă direct la sursă şi creşterea gradului de colectare şi reciclare a deşeurilor. ”Un prim pas în acest sens este Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, pe care urmează să-l aprobăm în perioada următoare. Vrem ca acest plan naţional să fie unul realist, care să ţină cont de toate problemele şi eventualele blocaje semnalate în teritoriu. Ca stat membru al Uniunii Europene, este important să tindem către deşeuri zero la groapa de gunoi”, a declarat ministrul Graţiela Gavrilescu.

Vicepremierul Marcel Ciolacu a dat asigurări, la rândul său, de întreaga deschidere a Guvernului pentru consultări cu operatorii şi cu autorităţile cu atribuţii de pe întregul circuit al deşeurilor, astfel încât fiecare să ştie exact ce are de făcut şi să fie eliminate eventualele blocaje, se arată în comunicatul Executivului.

În cursul discuţiei de la Palatul Victoria, reprezentanţii Guvernului şi cei ai producătorilor şi importatorilor de ambalaje şi produse ambalate au discutat despre înfiinţarea unui radar al deşeurilor, îmbunătăţirea cadrului de reglementare în domeniu, cu accent pe sistemul de autorizare şi verificare a activităţilor de colectare şi reciclare. S-a discutat, de asemenea, despre necesitatea informării celor care generează deşeuri, inclusiv cetăţenii, pentru a încuraja colectarea selectivă direct de la sursă, în paralel cu dezvoltarea infrastructurii specifice şi corelarea costurilor aferente serviciilor de salubrizare cu disponibilitatea de a sorta sau nu deşeurile la sursă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.