Producătorul francez de automobile Renault susţine un moratoriu asupra exploatărilor miniere marine, a declarat compania miercuri pentru Reuters, angajându-se să excludă metalele extrase de pe fundul mărilor din lanţul său de aprovizionare, într-o lovitură pentru această industrie aflată în dezvoltare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În octombrie, preşedintele francez Emmanuel Macron a identificat explorarea fundului mărilor drept o prioritate de investiţii pentru Franţa, subliniind potenţialul de a obţine acces la ”metale rare”, precum şi o mai bună înţelegere a ecosistemelor marine.

Guvernul francez este principalul acţionar al Renault, deţinând o participaţie de 15,01%.

Decizia Renault, unul dintre cei doi mari producători de maşini ai Franţei, se adaugă la presiunea exercitată asupra industriei miniere marine, care îşi propune să extragă metale destinate bateriilor, cum ar fi cobaltul, nichelul şi manganul, din noduli de mărimea unui cartof de pe fundul mării.

Companiile care deţin licenţe de explorare pe fundul mării, inclusiv The Metals Company, GSR şi UK Seabed Resources - o subsidiară a diviziei Lockheed Martin  cu sediul în Marea Britanie - speră să vândă în cele din urmă metale obţinute de pe fundul mării producătorilor de maşini.

Un purtător de cuvânt al Renault a declarat că apelul său pentru un moratoriu este aliniat cu poziţia guvernului, deoarece Franţa ”planifică să investească în explorarea fundului mării pentru a identifica potenţiale soluţii pentru extracţia durabilă”.

Macron s-a abţinut să susţină mineritul pe fundul mării, luând ân considerare controversa din jurul industriei în curs de dezvoltare despre care criticii spun că ar putea distruge specii încă nedescoperite.

”Aud deja dezbaterea venind, nu vorbesc de exploatare pentru moment, vorbesc de explorare”, a spus el într-un discurs din octombrie susţinut pentru lansarea planului de investiţii ”Franţa 2030”.

Franţa deţine un contract de explorare, prin Institut Francais de Recherche pour l'Exploitation de la Mer (IFREMER), pentru o suprafaţă de 75.000 de kilometri pătraţi în Zona Clarion-Clipperton, o vastă întindere de fund marin din Pacificul de Nord, bogată în noduli polimetalici.

Guvernul francez şi IFREMER nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.