Un acord pentru o reducere record a producţiei de petrol, convenit joi de OPEC şi aliaţi din afara organizţiei, între care Rusia, este pus în pericol de lipsa unor angajamente concrete în acelaşi sens din partea participanţilor la o reuniune de vineri a Grupului celor mai dezvoltate 20 de economii ale lumii, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru a susţine redresarea economiei mondiale şi pentru protejarea pieţelor energiei, ne angajăm că lucrăm împreună pentru a dezvolta politici colaborative. Recunoaştem angajamentul unor producători de a stabiliza pieţele energiei. Recunoaştem importanţa colaborării internaţionale în asigurarea solidităţii sistemelor energetice”, arată comunicatul G20.

Reuniunea miniştrilor Energiei a avut la o zi după ce OPEC şi aliaţii săi au propus, într-o reuniune de urgenţă, reducerea livrărilor de petrol cu o cantitate record de 10 milioane de baril pe zi.

Într-o şedinţă maraton, care a durat joi peste 9 ore, toţi membrii OPEC şi aliaţii organizaţiei, reuniţi în cadrul aşa-numitei OPEC+, au convenit reducerile de producţie, cu excepţia Mexicului. Acest lucru înseamnă că reducerea livrărilor, echivalentă cu 10% din oferta globală de petrol, necesită încă aprobarea Mexicului.

Vineri, preşedintele american Donald Trump a spus că Statele Unite ar reduce producţia de ţişei pentru a convinge şi Mexicul.

Mexicul ar trebui să reducă producţia de petrol cu 400.000 de barili pe zi, dar ţara a refuzat să accepte. În urma întâlnirii de joi, secretarul mexican pentru Energie Rocío Nahle a spis că ţara sa ar fi dispusă să reducă livrările de petrol cu 100.000 de barili pe zi.

Într-un briefing de presă susţinut vineri, Trump a spus că a vorbit cu preşedintele mexican Andrés Manuel López Obrador şi a acceptat că ”suporte o parte din obligaţie”, prin reducerea livrărilor de petrol în numele Mexicului. Preşedintele nu a explicat cum va fi pusă în practică măsura, precizând că Mexicul va despăgubi ulterior Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.