Producătorul de energie Nuclearelectrica a anunţat că Unitatea 2 a centralei din Cernavodă a fost resincronizată duminică dimineaţă la Sistemul Energetic Naţional, urmând să atingă puterea nominală în aceeaşi zi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reactorul 2 a fost oprit controlat şi deconectat de la Sistemul Energetic Naţional joi seară pentru lucrări preventive de verificare, control şi intervenţii punctuale, asupra unei serii de sisteme, "în scopul îmbunătăţirii fiabilităţii acestora în perioada de iarnă: sistemul de excitaţie a generatorului electric, calibrări, înlocuire kit-uri calificate la mediu, sistemul mecanic al maşinii de încărcat-descărcat combustibil".

Oficialii Nuclearelectrica spun că, potrivit normelor de securitate nucleară şi procedurile centralei, astfel de intervenţii pot fi făcute numai cu reactorul în stare oprită.

"Conform programului de testare a fiabilităţii echipamentelor anunţat în data de 6 decembrie 2017, la sistemele menţionate anterior, suplimentar, s-au realizat pe timpul opririi lucrări de remediere a sistemului de by-pass aferent turbinei, partea clasică a centralei. Activităţile mai sus menţionate au fost realizate în perioada opririi în condiţii de securitate nucleară, siguranţa personalului de exploatare, populaţiei şi mediului încojurător", a anunţat, duminică, Nuclearelectrica.

Reprezentanţii companiei spun că producătorul de energie îşi rezervă dreptul de a-şi efectua lucrările preventive de testare, control şi remediere "în strictă conformitate cu standardele de securitate nucleară şi programele de mententanţă preventivă, comunicate ca atare către CNCAN".

Nuclearelectrica a realizat în primele nouă luni ale acestui un profit net de 225,28 milioane lei, în creştere cu 120% faţă de perioada similară a anului trecut, când a raportat un rezultat net de 102,39 milioane lei.Veniturile din exploatare s-au ridicat în perioada menţionată la 1,4 miliarde lei, fiind cu 17% în creştere faţă de primele nouă luni ale anului trecut (1,19 miliarde lei). Producţia de energie a crescut cu 2,3%, la 7.760 GWh, de la 7.589 GWh, la sfârşitul lunii septembrie 2016.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării. Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participaţie de 82,49%. Compania are o capitalizare de 2,16 miliarde lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.