Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), compania care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat că a finalizat lucrările privind oprirea planificată a reactorului 1 al centralei, acesta fiind sincronizat la Sistemul Energetic Naţional miercuri seara, după ce a intrat în programul de oprire planificată pe 20 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nuclearelectrica anunţă că lucrările aferente opririi planificate a Unităţii 1 CNE Cernavodă au fost finalizate, sincronizarea la Sistemul Energetic Naţional realizându-se în seara zilei de 5 august 2020. Unitatea 1 a intrat în programul de oprire planificată în data de 20 iunie 2020, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă planificate, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate”, arată compania de stat într-un comunicat.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Decizia de intrare în oprire planificată a Unităţii 1 CNE Cernavodă a fost amânată faţă de perioada iniţială prevăzută pentru acest proiect, pe fondul contextului internaţional generat de pandemia de Covid-19 coroborat cu măsurile aferente Planului de Protecţie a Personalului, similar altor centrale nucleare, pentru asigurarea continuităţii operării şi producţiei.

”În perioada opririi planificate s-au efectuat peste 10.000 de activităţi din următoarele programe: programul de mentenanţă preventivă şi corectivă; programul de inspecţii; programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate, conform cerinţelor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprită; programul de implementare a modificărilor pe proiect pe anumite sisteme/ echipamente/ componente”, precizează compania.

Decizia intrării în programul de oprire planificată a Unităţii 1 CNE Cernavodă începând cu data de 20 iunie 2020 a fost adoptată de Consiliul de Administraţie al SNN întrunit în şedinţa în data de 8 mai 2020, în baza analizei tuturor factorilor de impact asupra opririi planificate a Unităţii 1.

”Toate lucrările din perioada opririi planificate au fost realizate cu respectarea strictă a măsurilor de securitate nucleară şi prevenţie a răspândirii infectării cu coronavirus”, mai arată compania.

Compania de stat Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a realizat în primul trimestru din acest an un profit net de 215,05 milioane lei, în scădere cu 1,9%, în timp ce veniturile din exploatare au scăzut cu 6,1%, la 636,79 milioane lei, faţă de primul trimestru din 2019.

De asemenea, producţia de energie a companiei s-a ridicat la 2.847 GWh, în creştere cu 3,9% faţă de primele trei luni din 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.