Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut uşor în mai, la 4,10%, după ce urcase în aprilie la 4,11%, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 55,27% doar în ultimele cinci luni, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În aprilie, rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,11%, după ce crescuse în martie la 4,03% şi la 3,83% în februarie.

În mai, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,24%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,27%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 4,30%.

Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la cartofi (55,27%), alte legume şi conserve de legume (23.84%) şi citrice (16.12%).

În mai, preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, faţă de decembrie, cu 6.21%. 

La mijlocul lunii mai, Banca Naţională a României (BNR) a crescut de la 3% la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a mărit, de la 3,1% la 3,3%, prognoza pentru decembrie 2020, în contextul în stimularea cererii interne peste potenţialul economiei şi creşterea preţului petrolului la nivel internaţional au pus presiune pe inflaţie, potrivit guvernatorului Mugur Isărescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...