Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în luna iulie, la 4,56%, de la 5,40% în iunie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,23% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În iunie, rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor, la 5,40%. În mai, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,41%, cel mai mare nivel din februarie 2013, când a fost 5,65%.

În iulie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,42%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 6,23%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,68%.

Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în iulie, la transportul aerian (15,86%), la gaze naturale (10,43%), alte legume şi conserve de legume (9,18%), fructe proaspete (6,88%) şi citrice (6,71%).

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în iulie faţă de decembrie, cu 5,78%. 

Miercuri, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019, în contextul în care excedentul de cerere a rămas ridicat, dezechilibrele comerciale nu au fost corectate şi presiunile inflaţioniste rămân prezente în economie, a anunţat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.