Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în luna iulie la -0,8%, de la -0,7% în iunie, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), evoluţia fiind generată de stagnarera preţurilor alimentelor şi de ieftinirea mărfurilor nealimentare şi serviciilor. Datele arată că gazele şi electricitatea s-au ieftinit de la 1 iulie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Datele INS arată că preţurile de consum au scăzut în luna iulie, în medie, cu 0,24% comparativ cu luna iunie.

Astfel, preţul alimentelor au crescut nesemnificativ în iulie, cu 0,04%, în medie, faţă de luna precedentă, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au scăzut cu 0,52%. De asemenea, peţurile serviciilor s-au redus, în medie, cu 0,1% în iulie faţă de luna precedentă. 

În perioada 1 august 2015 - 31 iulie 2016, preţurile alimentelor au crescut cu 1,25%, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 2,2%, iar serviciile - cu  0,9%.

Iulie 2016 este a doua lună din ultimul an în care indicatorul inflaţiei anuale nu mai include efectul scăderii taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru alimente de la 24% până la 9%, măsură aplicată de la 1 iunie 2015.

În schimb, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016. În plus, de la începutul acestui an, cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită la irigaţii a scăzut la 9%.

Reducerea cotei generale a TVA de la 24% până la 20% are un efect de reducere a preţurilor finale cu 3,2%, în cazul în care comercianţii ar aplica integral reducerea taxei la preţurile de la raft.

Comparativ cu luna iunie, cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat, în iulie, la cartofi (-11,4%) gaze naturale (-3,5%), energie electrică(-1,5%), telefon (-0,8%) şi bilete de avion (-0,8%).

La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat,  faţă de a şasea lună a anului, la citrice (6,1%) şi fructe proaspete (2,6%), celelalte preţuri având fluctuaţii nesemnificative. 

În urma evoluţiei din ultima perioadă, care indică menţinerea preţurilor cu mult sub nivelul anticipat anterior, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit recent în scădere prognozele de inflaţie pentru 2016 şi 217.

Astfel, potrivit ultimelor estimări, BNR anticipează că rata anuală a inflaţiei va urca la -0,4% la finalul acestui an, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 2%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.