Porturile europene vor avea nevoie de investiţii de 6,5 miliarde de euro până în 2030, pentru a face faţă dezvoltării sectorului eolian offshore, potrivit unui raport realizat de organizaţia industrială WindEurope, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat care a însoţit publicarea raportului, CEO-ul WindEurope, Giles Dickson, a descris porturile ca fiind ”esenţiale pentru proiectele eoliene offshore”.

”Sunt o parte vitală a lanţului de aprovizionare şi logistică, necesară pentru instalarea, asamblarea, funcţionarea şi întreţinerea parcurilor eoliene offshore. Nu ne putem extinde în larg fără să extindem şi să modernizăm infrastructura portuară a Europei”, a adăugat el.

 Pe măsură ce ţările încearcă să reducă emisiile şi să se îndepărteze de combustibilii fosili, proiectele eoliane offshore par să joace un rol cheie.

Potrivit Comisiei Europene, capacitatea eoliană offshore ar trebui să atingă cel puţin 60 de gigawaţi până în 2030 şi 300 GW până la mijlocul secolului.

Marea Britanie, care a părăsit UE la sfârşitul lunii ianuarie 2020, doreşte să ajungă la o capacitate eoliană offshore de 40 GW până în 2030.

Pe lângă această extindere a capacităţii, va creşte şi dimensiunea fizică a turbinelor.

Turbina Haliade X ale GE Renewable Energy, de exemplu, va avea o înălţime a turnului de 260 de metri, lame de 107 metri şi un rotor de 220 de metri.

Siemens Gamesa Renewable Energy lucrează la turbina SG 14-222 DD, care va avea lame de 108 metri şi un diametru al rotorului de 222 metri.

Raportul WindEurope a abordat această nouă realitate şi efectul pe care l-ar putea avea în legătură cu porturile şi infrastructura.

”Sunt necesare instalaţii modernizate sau complet noi pentru a găzdui turbine mai mari şi o piaţă mai mare”, afirmă raportul.

”Va trebui să se ocupe de operarea şi întreţinerea unei flote mai mari (inclusiv facilităţi de instruire), pentru viitoarele proiecte de dezafectare şi de a găzdui noi centre de producţie pentru eoliene offshore fixe şi plutitoare”, a adăugat aceasta.

În plus, porturile ar trebui să „îşi extindă terenul, să-şi consolideze cheiurile, să-şi îmbunătăţească porturile de mare adâncime şi să efectueze alte lucrări civile”.

WindEurope a solicitat Comisiei Europene să reunească ceea ce a descris drept ”o strategie clară pentru dezvoltarea porturilor”. În plus, Comisia ar trebui ”să recunoască valoarea socială ridicată a investiţiilor în porturi”.

Importanţa porturilor a fost ilustrată de o serie de anunţuri din această săptămână. Joi, grupul energetic norvegian Equinor a anunţat că a achiziţionat un perimetru în portul polonez Łeba. Compania - mai cunoscută pentru producţia sa de petrol şi gaze - a declarat că amplasamentul va fi folosit ca ”bază de operaţiuni şi întreţinere… pentru dezvoltările eoliene offshore situate în Marea Baltică poloneză.

Cu câteva zile mai devreme, operatorul portuar Forth Ports a anunţat planuri pentru ”un centru de energie regenerabilă” în portul Leith din Scoţia. Centrul propus, care ar fi susţinut cu 40 de milioane de lire sterline (56,76 milioane de dolari) de investiţii private, ar trebui să acopere 175 de acri dacă va fi construit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.