Numărul fondurilor speculative tradiţionale (hedging) care investesc în cripto aproape s-a dublat şi apar tot mai multe fonduri specializate în criptomonede, arată un raport PwC, potrivit căruia numărul fondurilor speculative specializate în criptomonede a ajuns la peste 300 la nivel global.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Chiar şi cu volatilitatea extraordinară din acest sector, numărul fondurilor speculative tradiţionale (hedging) care investesc în cripto aproape s-a dublat şi apar tot mai multe fonduri specializate în criptomonede, pe măsură ce aceste active digitale sunt acceptate”, arată raportul Global Crypro Hedge Fund Report 2022, realizat de PwC  împreună cu Asociaţia pentru gestionarea investiţiilor alternative (AIMA) şi Elwood Asset Management, parte din CoinShares.

Dintre fondurile speculative tradiţionale intervievate în cadrul raportului, 38% investesc în prezent în active digitale, aproape dublu comparativ cu un an în urmă. Între timp, numărul fondurilor speculative specializate în criptomonede a accelerat, ajungând la peste 300 la nivel global.

"Creşterea apetitului şi a cererii din partea investitorilor a stimulat interesul faţă de clasa de active cripto, de la retail la instituţional. Pe lângă numeroasele fonduri speculative care investesc în cripto, mulţi manageri de active "tradiţionale" mai mari au explorat spaţiul cripto, au lucrat la proiecte pilot şi acum încep să lanseze produse.  Acest lucru va contribui la accelerarea instituţionalizării pieţelor cripto şi, pe măsură ce acestea se maturizează, reglementarea şi infrastructura vor continua să se îmbunătăţească.  Având în vedere evoluţiile recente de pe piaţă, este o nevoie tot mai mare de transparenţă şi încredere din partea investitorilor",  a declarat  Olwyn Alexander, Global Asset and Wealth Management Leader, PwC Irlanda.

Potrivit raportului, majoritatea fondurilor speculative tradiţionale care investesc în active digitale sunt încă la început de drum: 57% au mai puţin de 1% din totalul activelor gestionate (AuM). Dar este trebuie remarcat că pentru 20% dintre aceste fonduri activele digitale reprezintă între 5% şi 50% din AuM.  Mai mult, două treimi dintre fondurile care investesc în prezent în active digitale intenţionează să aloce mai mult capital în această clasă de active până la sfârşitul anului 2022.

În acelaşi timp, valoarea totală a activelor gestionate de fondurile speculative de cripto se situa la 4,1 miliarde de dolari în 2021, în creştere cu 8% faţă de anul precedent.

Performanţele fondurilor speculative cripto continuă să fie solide. Se doreşte creşterea reglementării şi transparenţei, arată raportul.

Cele mai multe fonduri speculative au tranzacţionat Bitcoin 'BTC' (86%), urmat de Ethereum 'ETH' (81%), Solana 'SOL' (56%), Polkadot 'DOT' (53%), Terra 'LUNA' (49%) şi Avalanche 'AVAX' (47%). Şi, în ciuda volatilităţii cripto, randamentul continuă să fie ridicat, situându-se la plus 63,4% în 2021, faţă de plus 127,55% în 2020.

”Incertitudinea în materie de reglementare este un aspect esenţial pentru fondurile speculative, indiferent dacă investesc sau nu în prezent în active digitale.  Lipsa de claritate a reglementărilor şi a regimului fiscal a fost citată ca principala provocare de 89% dintre managerii de fonduri speculative care investesc în prezent în active digitale, iar pentru managerii care nu investesc în prezent în cripto, incertitudinea reglementărilor s-a clasat ca principal obstacol (83%)”, se menţionează în raport.

În acest context, managerii fondurilor speculative indică o serie de domenii care au nevoie de îmbunătăţiri pentru adoptarea activelor digitale, în frunte cu auditul şi contabilitatea, gestionarea riscurilor şi conformitatea, capacitatea de a utiliza activele digitale ca garanţie şi administrarea fondurilor.

Datele cuprinse în raport provin din cercetările efectuate în primul trimestru din 2022 pe un eşantion de 77 de manageri de fonduri speculative şi specializate în criptomonede.

PwC este o reţea de firme prezentă în 155 de ţări cu mai mult de 327.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

AIMA este reprezentantul global al industriei de investiţii alternative, cu aproximativ 2.100 de membri corporativi din peste 60 de ţări.  Administratorii de fonduri membri ai AIMA gestionează în mod colectiv peste 2,5 miliarde de dolari în fonduri de hedging şi active de credit privat.

CoinShares este cea mai mare firmă de investiţii în active digitale din Europa, care gestionează miliarde de active în numele unei baze globale de clienţi.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.