Numărul alertelor de securitate cibernetică înregistrate în România, procesate de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), a crescut cu 61,55% anul trecut faţă de anul anterior, până la 110,19 milioane, potrivit unui raport publicat marţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numărul total de IP-uri unice alocat organizaţiilor din România este de 7,54 milioane, în scădere faţă de anul 2015 (8,96 milioane), anul 2014 (aprox. 10 mil.) şi anul 2013 (aprox.13,5 mil.).

Incidentele au afectat un număr de 2,92 milioane adrese IP unice, reprezentând 38,7% din totalul adreselor alocate României. Din totalul alertelor, 81,4% au vizat sisteme informatice vulnerabile, iar 12,8 sisteme infectate cu diferite variante de software nociv (malware) de tip botnet. Totodată, numărul de domenii cu extensia .ro afectate au scăzut faţă de 2015.

”10.639 de domenii „.ro” au fost raportate la CERT-RO ca fiind compromise în anul 2016, în scădere cu aproximativ 40% faţă de anul 2015 (17.088)”, se arată în raport.

Raportul evidenţiază faptul că ameninţările şi vulnerabilităţile au continuat să se diversifice, iar în anul 2016 CERT-RO a introdus noi tipuri de alerte.

Totodată, dispozitivele sau echipamentele de reţea de uz casnic (de exemplu routere wireless), sau cele care fac parte din categoria Internet of Things (IoT) (camere web, smart TV, smartphone, imprimante etc.), odată conectate la Internet, devin ţinta atacatorilor. Astfel, vulnerabilităţile acestora sunt exploatate de către atacatori pentru a compromite reţeaua din care fac parte sau pentru lansarea de atacuri asupra altor ţinte din Internet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.