Cererea globală de platină va înregistra o creştere de 28% în acest an faţă de 2022, în timp ce oferta va scădea cu 1% de la an la an, astfel că lipsa de platină anticipată anterior va fi mai gravă decât erau aşteptările, în acest an, ca urmare a cererii crescute, în special din sectorul industrial, potrivit World Platinum Investment Council, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deficitul de platină pentru 2023 va fi de aproximativ 983.000 de uncii, arată raportul WPIC, ceea ce reprezintă o revizuire ascendentă cu 77% comparativ cu ultima sa prognoză din martie.

Cererea industrială, în special în producţia de produse chimice şi de sticlă din China, pare să fie cea mai puternică înregistrată vreodată, estimează raportul.

Cererea puternică continuă şi în sectorul auto, deoarece platina devine un înlocuitor din ce în ce mai obişnuit pentru paladiul scump în convertoarele catalitice, se arată în comunicat.

Preţul platinei a fost de aproximativ 1.070 de dolari pe uncie, luni dimineaţă, după ce a atins , în aprilie un maxim pe mai mulţi ani, de aproximativ 1.130 de dolari.

Investitorii au adus o adevărată strălucire metalului preţios, în primul trimestru al anului 2023, când investiţiile în lingouri şi monede au crescut cu 71% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Investiţiile în 102.000 de uncii sunt cel mai mare total după cel din trimestrul al treilea al anului 2021, sprijinite de puterea reînnoită a cererii japoneze, a raportat WPIC.

Mediul economic global incert, efectele inflaţioniste contrare şi criza energetică oferă un fundal macroeconomic provocator pentru sectorul platinei, a spus directorul general al consiliului, Trevor Raymond, în raport, dar probabilitatea ca valoarea metalului preţios să scadă este redusă.

”Important, factorii principali ai creşterii aşteptate de 28% a cererii de platină în 2023 sunt domenii în care riscurile de scădere sunt bine protejate”, a spus Raymond.

”Acestea includ înlocuirea în curs de desfăşurare a paladiului cu platina în aplicaţiile auto şi adăugări de sticlă şi produse chimice deja angajate în China, ambele susţinute de cererea de investiţii în creştere”, a adăugat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.