Veniturile înregistrate de casele de pariuri au crescut de peste patru ori în ultimii şapte ani, depăşind 1,5 miliarde lei anul trecut, urmând să înregistreze cel puţin acelaşi nivel şi în acest an, iar numărul angajaţilor a crescut de aproape şase ori, până la 16.000, pe fondul scăderii TVA şi a unui interes mai mic din partea consumatorilor pentru jocuri de noroc precum Bingo şi Loto, potrivit unei analize realizate de compania de cercetare de piaţă KeysFin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2010, firmele de profil raportau venituri de 354 milioane lei, în 2015 cifra a ajuns la 1,4 miliarde lei, iar datele estimative din 2016 arată că afacerile din acest sector au trecut de 1,5 miliarde lei. Numărul angajaţilor a crescut chiar mai rapid, de la 2.770 în 2010 la circa 16.000 anul trecut.

Pentru acest an, ritmul de creştere se temperează, după un avans semnificativ în 2015 şi 2016 datorat reducerii TVA.

Din 2015 până în prezent, piaţa a început să se maturizeze, pe măsură ce firmele s-au orientat către optimizarea câştigurilor, potrivit experţilor KeysFin.

”Chiar dacă afacerile s-au temperat faţă de anul anterior, profitabilitatea a crescut în 2015 la nivelul record de 173,1 milioane lei, cu peste 40 de milioane de lei peste nivelul din anul 2014. Anul trecut, piaţa a urmat aceeaşi traiectorie, de a se concentra pe profituri decât pe deschiderea de noi agenţii. Scăderea TVA, care a lăsat mai mulţi bani în buzunarele românilor, a influenţat şi ea, în sens pozitiv, afacerile din acest sector”, au explicat analiştii.

Piaţa a avansat spectaculos în ultimii ani pe fondul creşterii apetitului românilor pentru acest tip de activitate, în contextul scăderii interesului pentru jocurile tradiţionale, de tip Loto sau Bingo.

În plus, potrivit experţilor, investiţiile masive în publicitate făcute de casele de pariuri au influenţat comportamentul de consum în acest sector.

Potrivit datelor statistice, numărul agenţiilor de pariuri sportive a depăşit nivelul de 5.000 de unităţi, după ce, în 2015, erau înregistrate oficial 4.844 unităţi.

Asociaţia Patronatelor Operatorilor de Pariuri din România, Romanian Bookmakers, pune creşterea cifrei de afaceri din acest sector pe seama dezvoltării pariurilor online.

“O măsura reală a cifrelor de afaceri pe acest tip de joc o vom avea abia incepând cu 2016, când au fost legiferate de statul român. Până la finalul lui 2015, când a fost modificată legislaţia, platformele de pariuri online au operat nelegal în Romania, nu au platit taxe şi au exercitat o concurenţă neloială operatorilor de pariuri în agenţii”, a declarat directorul executiv al Romanian Bookmakers, Doru Gheorghiu, în cadrul comunicatului.

Potrivit patronatului, operatorii de pariuri tradiţionali au o contribuţie anuală la bugetul de stat estimată la 120 milioane de euro.

Ultimele date oficiale disponibile de la Ministerul Finanţelor şi Registrul Comerţului arată că cele mai multe unităţi de pariuri sportive (999) erau operate de Total Bet.

În clasamentul firmelor cu cele mai multe puncte de lucru s-au situat, în ordine, Bet Active Concept (778), Superbet Interactive (559), Hattrick PSK (675), Stanley Bet (353), Direct Sport Bet (351) şi Winner (204).

La nivel de cifră de afaceri înregistrate în 2015, datele de bilanţ comunicate la Ministerul Finanţelor arată că, deşi avea numai 103 agenţii, compania Max Bet a avut cea mai mare cifră de afaceri (326 milioane lei), fiind urmată de Serious Bet (167,8 milioane lei), Right Betting (121, 1 milioane lei), Baum (97,2 milioane lei) şi Noreply Mozzart (93,5 milioane lei).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.