Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că piaţa RCA îşi continuă consolidarea începută în ultima parte a anului trecut, iar primele brute subscrise au ajuns în primele trei luni la 2,47 miliarde de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Piaţa RCA îşi continuă consolidarea începută în ultima parte a anului trecut. Luna februarie 2022 a marcat continuarea procesului de diversificare, un element esenţial în creşterea concurenţei şi, în final, a stabilităţii pieţei. Datele raportate de companiile de asigurare şi agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) arată că în primele trei luni din 2022 primele brute subscrise (PBS) au ajuns la 2,47 miliarde de lei”, arată ASF.

Majoritatea societăţilor de asigurare, autorizate să vândă RCA, rămâne interesată de piaţă, concentrarea în zona celui mai mare jucător fiind în scădere, la nivelul lunii februarie. Cota de piaţă a Euroins a fost de sub 35% în luna februarie, faţă de aproape 38% în ianuarie, în timp ce jucătorii de pe următoarele poziţii şi-au crescut cotele. Astfel, Allianz Ţiriac a depăşit 20,3% în februarie, faţă de 18,7% în ianuarie, iar Groupama a depăşit 19,3% în februarie, faţă de sub 14,5% în ianuarie. Şi societăţile Asirom VIG, Grawe şi Omniasig VIG rămân cu cote considerabile, în jurul a 8%, la nivelul lunii februarie.

Pe ansamblul perioadei 1 ianuarie - 28 februarie 2022, cota de piaţă a Euroins a fost de circa 36%, urmată de Allianz Ţiriac cu 19,49%, Groupama cu 16,84%, Grawe cu 9,32%, Asirom VIG cu 9,05%, Omniasig cu 7,71% şi Generali cu 1,3%. După primele trei luni din an, cota Euroins scăzuse deja sub 35%.

”De remarcat este şi structura pe maturităţi a poliţelor RCA. Peste 83% dintre acestea au fost încheiate pe perioada maximă, 12 luni, în timp ce doar 5,75% au fost încheiate pe 6 luni (perioada cea mai utilizată până acum). Aproximativ 10% dintre poliţe au o maturitate de o lună”, precizează ASF.

În sprijinul aceluiaşi proces de diversificare, esenţial pentru o piaţă solidă şi capabilă să îşi onoreze obligaţiile de plată, Autoritatea de Supraveghere Financiară spune că a venit cu o măsură gândită pentru a elimina riscul de concentrare şi în zona clienţilor cu risc ridicat. Mai precis, Consiliul A.S.F. a decis să aprobe solicitarea firmelor de asigurare membre BAAR ca alocarea clienţilor cu risc ridicat să se facă în mod egal către asigurătorii autorizaţi să vândă RCA, nu proporţional, în funcţie de cota de piaţă, ca până acum. Aplicarea noului algoritm de alocare a asiguraţilor cu risc ridicat va avea impact asupra diminuării concentrării acestor riscuri către o anumită societate de asigurare şi dispersia lor, prin preluarea în mod egal de către toţi asigurătorii.

“Alocarea asiguraţilor cu risc ridicat se va face în mod egal către toţi asigurătorii RCA care au dreptul să practice în România această formă de asigurare şi care au emis poliţe RCA în anul curent, indiferent de cota de piaţă deţinută. Alocarea se va face după următorul algoritm: câte un asigurat cu risc ridicat la câte un asigurător RCA până la epuizarea acestora, după care procedura se reia”, conform noilor reglementari.

Potrivit legislaţiei în vigoare, clienţii care primesc cel puţin trei oferte care depăşesc cu 36% tariful de referinţă aferent categoriei din care fac parte sunt încadraţi în categoria clienţilor cu risc ridicat şi pot solicita Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România să fie repartizaţi către un asigurător, la un preţ egal cu tariful de referinţă plus 36%. Până în prezent, BAAR a repartizat deja în acest fel peste 35.000 de clienţi cu risc ridicat.

Procesul de diversificare a continuat şi după luna februarie, iar în piaţă este prezent cu o cotă notabilă şi un nou jucător, Axeria Iard, societate intrată pe piaţă în baza sistemului Freedom of Establishment (FOE) în decembrie 2021.

Conform datelor de vânzări, raportate de brokeri şi centralizate de A.S.F., societatea franceză, prezentă în România printr-o sucursală înregistrată local, a atins o cotă de piaţă de peste 6,5%, per ansamblul perioadei 17 ianuarie - 28 aprilie 2022. În aceeaşi perioadă, cu o singură excepţie şi ceilalţi asigurători au demonstrat că au apetit pentru vânzările RCA. Euroins a păstrat cea mai mare cotă de piaţă, de sub 35% (acelaşi nivel ca în februarie), urmată de Groupama cu 20,5%, Allianz Ţiriac cu 17% şi Omniasig VIG cu 9,4%. Axeria Iard, Grawe şi Asirom VIG au cote între 6,5% şi 7,2%, iar Generali cu 1,15%.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.