Piaţa tranzacţiilor cu terenuri destinate exclusiv proiectelor rezidenţiale şi comerciale (birouri, retail, hotel) a înregistrat anul trecut cea mai ridicată valoare din 2007 până în prezent, iar volumul total al tranzacţiilor a depăşit 800 de milioane de euro, crescând de peste două ori şi jumătate faţă de volumul estimat la 310 milioane euro în 2020, arată datele Colliers.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Piaţa tranzacţiilor cu terenuri destinate exclusiv proiectelor rezidenţiale şi comerciale (birouri, retail, hotel) a înregistrat anul trecut cea mai ridicată valoare din 2007 până în prezent. Volumul total al tranzacţiilor a crescut de peste două ori şi jumătate faţă de volumul estimat la 310 milioane euro în 2020”, arată datele Colliers.

Retailerii şi dezvoltatorii rezidenţiali au fost extrem de activi, terenurile destinate proiectelor de acest tip reprezentând aproximativ 90% din total.

Capitala a rămas în frunte cu trei sferturi din volumul nominal de tranzacţii, adică o valoare de peste 600 de milioane de euro. În jur de 70% din tranzacţiile din Bucureşti sunt destinate proiectelor rezidenţiale, estimează consultanţii Colliers, explicând totodată că există numeroase tranzacţii mari cu proiecte mixte unde nu este stabilită cu certitudine ponderea alocată de dezvoltatori diverselor sectoare.

Pentru comparaţie, în 2007 doar în Capitală se înregistrau tranzacţii de peste 800 de milioane euro, iar la nivel naţional s-a depăşit pragul de 1 miliard de euro, potrivit estimărilor din acea perioadă.

„Planetele s-au aliniat în 2021 şi, graţie mai multor ”ingrediente”, piaţa s-a dublat faţă de 2019 şi a ajuns la valori nemaivăzute de la precedentul boom din perioada 2006-2008. 2021 se dovedeşte a fi un an record pentru că a existat un interes bun pentru terenuri, susţinut şi de o lichiditate adecvată, contextul economic actual, cu o inflaţie foarte ridicată, sporind atractivitatea plasamentelor imobiliare. A contribuit semnificativ şi pipeline-ul de tranzacţii importante începute în 2019 şi 2020, care s-au desfăşurat mai greu în contextul pandemiei”, explică Sînziana Oprea, director Land Agency la Colliers.

În afara Capitalei, consultanţii Colliers au observat un interes sporit al dezvoltatorilor pentru o serie de oraşe mari, cum sunt Timişoara, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Brăila, Oradea, Sibiu, dar şi pentru anumite oraşe cu o populaţie mai mică, precum Vaslui, Tulcea, Giurgiu sau Călăraşi.

Totodată, a crescut semnificativ numărul de tranzacţii mari (de peste 5 milioane euro), inclusiv în oraşele din afara Bucureştiului, iar consultanţii Colliers subliniază şi că s-au înregistrat tranzacţii la valori rar văzute post-2008.

De exemplu, pentru un teren din zona Primăverii, dezvoltatorul Hagag a plătit aproape 6.000 de euro pe metrul pătrat, apropiindu-se de recordul absolut pe piaţa locală din România, când un teren din zona Aviatorilor s-a vândut cu aproximativ 7.000 de euro pe metrul pătrat în urmă cu un deceniu şi jumătate.

În medie, preţurile rămân uşor sub valorile din 2007-2008, însă reprezentanţii Colliers atrag atenţia şi că datele fundamentale ale pietei sunt complet schimbate: spre exemplu, în ultimii 15 ani, puterea de cumparare a salariului mediu din Bucureşti (ajustată la inflaţie) aproape s-a triplat.

În acelaşi timp, oferta generoasă de terenuri, la care se adaugă şi faptul că marjele de dezvoltare viitoare vor fi puse sub presiune de scumpirea materialelor de construcţii, au limitat creşterea de preţuri la terenuri la o medie de 10-15%. În mod excepţional, s-au înregistrat creşteri mai consistente de preţuri pentru terenurile foarte bune şi urbanizate din Bucureşti, unde a existat o competiţie crescută între mai mulţi dezvoltatori interesaţi.

„Perspectivele pentru 2022 sunt bune, însă uşor mai rezervate. După un an care a făcut cât doi, ar fi nevoie de ceva timp pentru ca piaţa să poată absorbi viitoarele proiecte imobiliare, mai ales din sectorul rezidenţial. Mai mult, în Bucureşti şi în alte zone ale ţării, există ceva blocaje sau întârzieri în zona de autorizaţii de construcţie, aspecte care pot lungi tot procesul de achiziţie şi livrare de proiecte. Aşadar, ne aşteptăm la un volum de tranzacţionare însemnat, dar sub nivelul din 2021, şi la o cvasi-stagnare a preţurilor, cu menţiunea că terenurile excepţionale ca poziţie, dar şi cu documentaţii de urbanism aprobate, pot să atragă oferte mai bune. Ne aşteptăm ca şi în 2022 investitorii să se orienteze şi în funcţie de dezvoltările de infrastructură pentru că primele semne susţin un astfel de argument. Vedem deja un interes crescut pentru terenurile din zona Autostrăzii A0, dar şi a celor care ar putea beneficia din extinderea metroului din Berceni”, conchide Sînziana Oprea, director Land Agency la Colliers.

Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor. Are operaţiuni în 65 de ţări şi peste 15.000 de specialişti, cu venituri anuale de 3,6 miliarde de dolari (4 miliarde de dolari inclusiv afiliaţii) şi active gestionate de 46 miliarde de dolari.

 

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.