Qatar a promis miercuri că va investi 15 miliarde de dolari în economia turcă, oferind un nou sprjin pentru redresarea lirei, după ce Banca Turciei a restrâns lichidităţile şi a limitat vânzările monedei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emirul din Qatar a aprobat un pachet de proiecte economice, investiţii şi depozite, după o întâlnire cu preşedintele turc Tayyip Erdogan, care a avut loc la Ankara.

Guvernul turc are dificultăţi din cauza crizei valutare şi a tensiunilor cu Statele Unite, a căror rezolvare pare mai îndepărtată ca oricând.

Banii proveniţi din Qatar vor fi canalizaţi către bănci şi pieţele financiare, a declarat o sursă din guvernul turc.

Lira s-a depreciat în acest an cu aproape 40% faţă de dolar, din cauza temerilor provocate de controlul tot mai mare al preşedintelui Erdogan asupra economiei şi a apelurilor sale repetate pentru reducerea dobânzilor, în pofida inflaţiei ridicate.

Conflictul cu Statele Unite s-a concentrat pe majorarea tarifelor pentru importuri şi reţinerea în Turcia a unui pastor american şi a provocat deprecierea puternică a lirei.

Moneda turcă a atins luni un minim de 7,24 unităţi pentru un dolar, punând în pericol stabilitatea sectorului financiar turc şi agitând pieţele globale.

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump a dublat tarifele pentru importurile de metale din Turcia, care a reacţionat prin majorarea tarifelor pentru automobilele, alcoolul şi tutunul importate din SUA.

În pofida tensiunilor politice, lira s-a apreciat miercuri cu circa 6%, la aproape 6 unităţi pentru un dolar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.