Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat luni vânzarea diviziei din Rusia a HSBC către banca privată rusă Expobank, deschizând calea pentru ca instituţia bancară britanică să se iasă de pe piaţa rusă după luni de negocieri, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

HSBC a declarat în iunie 2022 că a convenit să vândă un pachet de 100% din unitate, HSBC Bank (RR) LLC, către Expobank.

Moscova a înăsprit constant restricţiile privind vânzările de active străine, de atunci, băncile cerând aprobarea preşedintelui Putin pentru orice tranzacţie.

HSBC şi Expobank nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii trimise prin e-mail.

Decretul măreşte perspectiva unei ieşiri complete din Rusia pentru HSBC, ale cărei afaceri la nivel mondial se întind din China şi până în Statele Unite, chiar înainte ca acesta să prezinte investitorilor, miercuri, veniturile pe întregul an 2023.

HSBC a declarat anul trecut că a suferit o pierdere de 300 de milioane de dolari din vânzarea preconizată a afacerii sale din Rusia.

Moscova cere discounturi de cel puţin 50% la vânzările de active străine, iar băncilor occidentale le este deosebit de dificil să taie complet legăturile.

Ordinul de luni spune că permite Expobank să achiziţioneze 100% din unitatea deţinută de HSBC Europe BV.

Ordinul citează un decret din 5 august 2022, semnat de Putin, care interzice investitorilor din ţări ”neprietenoase” - cele care au sancţionat Rusia pentru acţiunile sale în Ucraina - să vândă acţiuni la proiecte energetice cheie şi bănci.

Acest decret i-a dat lui Putin puterea de a emite derogări speciale în anumite cazuri pentru ca tranzacţiile să meargă înainte.

HSBC, cea mai mare bancă din Europa, a declarat în septembrie că va opri plăţile comerciale ale clienţilor de afaceri către şi dinspre Rusia şi Belarus, sancţiunile făcând ”din ce în ce mai dificil” să opereze acolo.

Acordul va avea un impact financiar neglijabil asupra HSBC, care, de când şi-a anunţat ieşirea din Rusia, a reuşit să reducă dimensiunea unităţii deja mici, în timp ce aştepta aprobarea pentru ieşirea completă.

HSBC a declarat anterior că unitatea din Rusia a avut venituri de aproximativ 15 milioane de dolari, dintr-un venit al grupului de peste 50 de miliarde de dolari.

În ajunul invaziei din Ucraina, divizia avea aproximativ 200 de angajaţi, a declarat la acea vreme fostul director financiar al HSBC, Ewen Stevenson.

Expobank a fost sancţionată de Statele Unite în decembrie, ca parte a restricţiilor ample care vizează limitarea sectoarelor energetice şi financiare ale Moscovei, după ce Rusia şi-a trimis armata în Ucraina, în februarie 2022.

Trezoreria SUA a declarat în decembrie că impune sancţiuni Expobank ”pentru că a operat în sectorul serviciilor financiare al economiei Federaţiei Ruse”.

Impactul acestor sancţiuni asupra acordului rămâne de văzut.

Departamentul de Trezorerie al SUA, care include unitatea de sancţionare a Oficiului pentru Controlul Activelor Străine, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters.

Aprobarea lui Putin nu este o garanţie a unui acord de succes.

Banca italiană Intesa Sanpaolo, care şi-a asigurat aprobarea lui Putin de a vinde sau a dispune de activele sale în Rusia, în septembrie 2023, dar nu a reuşit încă să finalizeze o tranzacţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.