Proiecte industriale germane majore, care includ fabrici de cipurii, producţia de oţel decarbonizat şi extinderea lanţului de aprovizionare cu baterii pentru vehicule electrice sunt în pericol, după ce o decizie judecătorească a şters 60 de miliarde de euro din bugetul federal, au declarat luni două surse guvernamentale, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hotărârea de săptămâna trecută a constatat că mişcarea guvernului de a transfera fonduri neutilizate pentru pandemie către iniţiativele climatice şi sprijinul industriei, într-un aşa-numit Fond pentru Climat şi Transformare (KTF), este ilegală.

Acest lucru a pus în pericol numeroase proiecte în domenii cheie pentru competitivitatea industrială a Germaniei, au avertizat sursele, care au refuzat să fie numite.

Printre acestea se numără dezvoltarea industriei hidrogenului, cu aproximativ 45 de companii din 35 de regiuni implicate în proiecte care sperau să beneficieze de sprijin din partea fondului.

În industria siderurgică, companiile plănuiau să investească 6 miliarde de euro în producţia de oţel decarbonizat, angajând direct şi indirect aproximativ 20.000 de oameni.

Investiţiile în microelectronică care au fost incluse în KTF însumează 31 de proiecte bazate pe o finanţare guvernamentală estimată la 4 miliarde de euro.

Cincisprezece dintre acestea au primit deja confirmări obligatorii din punct de vedere legal ale fondurilor, au spus sursele.

Alte proiecte din sectorul semiconductorilor care aşteptau sprijin de stat includ uzina de cipuri planificată TSMC, o extindere a fabricii Infineon din Dresda şi uzina Intel, planificată pentru a fi construită la Magdeburg.

Numeroase proiecte de-a lungul lanţului de aprovizionare cu baterii au fost depuse ca schiţe pentru cererile de finanţare, au spus sursele, cu un volum de investiţii de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Ministerul german al economiei plănuise, de asemenea, să ofere aşa-numitele contracte de protecţie a climei în valoare de aproximativ două cifre de miliarde de euro, pentru a se proteja împotriva fluctuaţiilor neaşteptate ale preţurilor.

Companiile urmau să intre într-un proces de licitaţie pentru contractele care, conform estimărilor iniţiale, ar putea asigura aproximativ 500.000 de locuri de muncă în toată Germania.

Finanţarea convenită la începutul acestei luni pentru a majora şi extinde compensaţia pentru preţurile ridicate la electricitate pentru 350 de firme care riscă să se mute din Germania a fost de asemenea alocată din fondul KTF, au spus sursele.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.