Apple se confruntă cu o serie de probleme în China, riscurile geopolitice crescând, în timp ce economia încă nu se relansează aşa cum ar fi sperat mulţi. Dar cea mai mare provocare dintre toate, potrivit analiştilor, ar putea fi o renaştere a Huawei după o pretinsă descoperire majoră în domeniul semiconductorilor care ar putea anula efectul sancţiunilor americane, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel mai recent cip, fabricat de cel mai mare producător de semiconductori din China, SMIC, a stârnit îngrijorare la Washington şi a ridicat întrebări despre cum a fost posibil să fie realizat fără ca producătorul să poată accesa tehnologii critice.

Dar există, de asemenea, întrebări dacă procesul utilizat pentru a face aceste noi cipuri este suficient de eficient pe scară largă pentru a susţine revenirea Huawei.

Ce s-a întâmplat până acum cu Huawei?

De ani de zile, SUA susţin că Huawei prezintă un risc de securitate naţională din cauza presupuselor legături cu Partidul Comunist Chinez şi armata ţării.

Huawei a negat în mod repetat existenţa unui astfel de risc.

Începând cu 2019, guvernul Statelor Unite, sub preşedinţia lui Donald Trump, a adoptat o serie de sancţiuni care au blocat accesul Huawei la tehnologii cheie, inclusiv cipurile 5G, software-ul Google şi procesorul său mobil de ultimă generaţie, care îl ajutaseră să ajungă cel mai mare producător de smartphone-uri din lume.

Acele restricţii din SUA aproape au şters afacerea cu smartphone-uri a Huawei.

Care este marea problemă cu noul cip al Huawei?

Alături de Apple şi Samsung, Huawei este una dintre puţinele companii care şi-a proiectat propriul procesor pentru smartphone-uri. Acest lucru a fost realizat prin divizia HiSilicon a companiei chineze. Cipul, însă, a fost fabricat de Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., sau TSMC.

Restricţiile la export din SUA, care au împiedicat efectiv Huawei să folosească tehnologia americană oriunde de-a lungul procesului de fabricare a cipurilor, au făcut ca producătorul chinez să nu se mai aprovizioneze cu cipuri de la TSMC.

Producătorul taiwanez de cipuri este cel mai avansat producător de semiconductori din lume. Nu există nicio companie chineză care să poată face ceea ce face TSMC.

De aceea, valuri de şoc au fost trimise în lumea politică şi tehnologică atunci când Huawei a lansat în linişte Mate 60 Pro în China, în această lună, analizele arătând un cip în interior fabricat de SMIC.

Alături de Huawei, SMIC se află pe o listă neagră comercială din SUA. numită Lista de entităţi.

Companiile de pe această listă nu pot cumpăra tehnologie americană. Între timp, tehnologia SMIC este văzută ca fiind cu generaţii în spatele celor ca TSMC. Deci, cum s-ar fi putut face acest lucru cu cantitatea uriaşă de sancţiuni atât pentru Huawei, cât şi pentru SMIC?

Ce ştim despre cipul Huawei

Cipul smartphone-ului Huawei se numeşte Kirin 9000S şi combină procesorul şi componentele pentru ceea ce pare a fi conectivitate 5G.

5G se referă la internetul mobil de ultimă generaţie care promite viteze super-rapide.

Huawei nu a confirmat că telefonul este capabil 5G, dar recenziile au arătat că dispozitivul este capabil să atingă vitezele de descărcare asociate cu 5G.

Semiconductorul a fost fabricat folosind un proces de 7 nanometri de către SMIC, potrivit unei analize a Mate 60 Pro realizată de compania de software TechInsights.

Cifra nanometrică se referă la dimensiunea fiecărui tranzistor individual de pe un cip. Cu cât tranzistorul este mai mic, cu atât mai mulţi  dintraceştia pot fi împachetaţi într-un singur semiconductor. De obicei, o reducere a dimensiunii nanometrice poate produce cipuri mai puternice şi mai eficiente.

Procesorul de 7 nm este văzut ca fiind extrem de avansat în lumea semiconductorilor, chiar dacă nu este cea mai recentă tehnologie. Ani de zile, SMIC s-a chinuit să facă cipuri de 7 nm. Acest lucru din cauză că nu a putut obţine un dispozitiv foarte scump şi crucial numit o maşină de litografie cu ultraviolete extreme (EUV).

Acestea sunt realizate de firma olandeză ASML, dar guvernul său a restricţionat compania să trimită aceste echipamente în China.

Mulţi au crezut că acest lucru ar împiedica capacitatea SMIC de a face cipuri avansate. Dar se pare că a făcut-o să se întâmple fără aceste instrumente.

Într-o postare pe blog din această lună, Dan Hutcheson, vicepreşedintele TechInsights, a spus că cipul de 7 nm ”demonstrează progresul tehnic pe care industria semiconductorilor din China a fost capabilă să-l facă fără instrumente de litografie EUV”.

Huawei nu a fost imediat disponibil pentru comentarii cu privire la acest articol, atunci când a fost contactat de CNBC.

Din punct de vedere tehnologic, este semnificativ faptul că SMIC a fabricat cipuri folosind un procesor de 7 nm fără maşinile EUV ale ASML.

Pranay Kotasthane, director adjunct al Institutului Takshashila, a declarat pentru CNBC că este probabil ca echipamentele folosite pentru procesele de fabricaţie mai vechi să fie ”reutilizate” pentru aceste cipuri mai avansate. Dar el crede că procesul de fabricaţie are probabil ”o eficienţă mai scăzută” decât dacă SMIC ar folosi echipamente de ultimă generaţie.

Şi acesta este un punct cheie. În timp ce SMIC este capabil să creeze cipuri de 7nm, nu este clar cât de eficient, profitabil şi durabil este aceasta la o scară mai mare.

O măsură atent urmărită este ”randamentul”, numărul de cipuri realizate. Dacă randamentul unui producător de cipuei este scăzut, atunci procesul nu este văzut ca fiind eficient şi poate fi costisitor.

Ce vor face Statele Unite în continuare?

Progresul tehnologic a zguduit cu siguranţă Washingtonul. Departamentul pentru Comerţ al SUA a emis o declaraţie luna aceasta în care spune că încearcă să obţină mai multe informaţii despre cipul Huawei.

Procesul de fabricaţie a cipurilor de 7 nm al SMIC a dezvăluit, de asemenea, unele dintre punctele slabe ale strategiei de restricţionare a exporturilor din SUA, care ar putea duce la restricţii suplimentare.

”Vor exista presiuni asupra SUA pentru a-şi reconsidera strategia de control al exporturilor, care s-a bazat pe presupunerea că acesta ar împiedica companiile chineze să producă cipuri avansate, în timp ce abordarea de afaceri ca de obicei va continua în rest. Devine din ce în ce mai clar că această distincţie nu funcţionează în realitate”, a spus Kotasthane.

El a adăugat că Washingtonul ar putea analiza şi alte domenii ale procesului de proiectare şi fabricare a cipurilor pentru a introduce restricţii suplimentare.

Factorii negativi cu care se confruntă Apple în China cresc, din cauza cipului Huawei

Wall Street Journal a relatat luna aceasta că angajaţilor guvernului central chinez li s-a interzis să folosească iPhone-uri şi alte telefoane de marcă străină la serviciu şi chiar le-a interzis să fie aduse la birou.

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a declarat săptămâna trecută că nu există reglementări care să interzică achiziţionarea şi utilizarea telefoanelor străine.

Pe măsură ce tensiunile geopolitice dintre SUA şi China continuă să se amplifice, este probabil o potenţială relansare pe piaţă a Huawei să reprezinte cea mai mare ameninţare pentru Apple.

”Se anticipează ca Huawei să reprezinte o provocare mai mare pentru Apple în China decât problema geopolitică”, a declarat Will Wong, manager senior de cercetare la IDC, pentru CNBC.

”Acest lucru este determinat de faptul că Huawei nu numai că are aceeaşi imagine de marcă premium ca Apple, dar este şi o mândrie naţională în China.”

Apple este văzut ca un producător de smartphone-uri de ultimă generaţie, iar Huawei a concurat direct cu firma americană în China de ani de zile.

Dar vânzările Huawei s-au prăbuşit când nu şi-a putut echipa smartphone-urile cu tehnologie 5G şi cele mai noi cipuri.

Orice renaştere în acest domeniu, aşa cum pare să fie cazul Mate 60 Pro, ar putea face din noile telefoane Huawei o opţiune atractivă pentru cumpărătorii chinezi.

”Cea mai mare ameninţare din partea Huawei este dezvoltarea sa continuă în tehnologie, nu numai în privinţa cipurilor, ci şi a formei, cum ar fi telefoanele pliabile”, a adăugat Wong.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.