Rezultatul operaţional CCS EBITDA al Grupului MOL a atins 2,583 miliarde dolari în primele nouă luni ale acestui an, cu 63% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2020, marcând o revenire faţă de nivelul de bază din 2020 afectat de pandemie, anunţat vineri grupul. Ţinta orientativă privind rezultatul operaţional anual (EBITDA) a fost revizuită în creştere şi este prognozat să atingă sau chiar să depăşească nivelul de 3,2 miliarde dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Grupul MOL şi-a anunţat astăzi rezultatele financiare pentru cel de-al treilea trimestru din 2021. Susţinut de contextul macroeconomic, de dublarea marjelor din petrochimie faţă de anul trecut şi de performanţa internă a companiei, rezultatul operaţional CCS EBITDA şi-a revenit considerabil şi a atins 1,025 miliarde dolari în T3 2021. Datorită acestui rezultat, EBITDA pentru perioada T1-T3 2021 a ajuns la 2,583 miliarde dolari, ceea ce permite MOL să îşi actualizeze ţinta orientativă pentru întregul an la o valoare care să atingă sau chiar să depăşească 3,2 miliarde dolari. Cheltuielile de capital organic în T3 2021 au fost cu 18% mai mari faţă de anul anterior, ajungând la 360 milioane dolari, din care 68 milioane dolari s-au alocat proiectelor transformaţionale, cum ar fi construirea fabricii de polioli", anunţă grupul.

În acelaşi timp, turbulenţele de pe piaţa globală, creşterea preţurilor la materiile prime, dificultăţile logististice şi cel de-al 4-lea val al pandemiei de coronavirus, creează  un mediu operaţional general relativ impredictibil.

„Rezultatele bune din cel de-al treilea trimestru au fost susţinute de mediul extern favorabil şi de redresarea economică la nivel regional. În paralel, ne-am valorificat avantajele, modelul de afaceri rezilient şi integrat, operaţiunile şi baza de active extrem de rentabile. Performanţa deosebit de solidă obţinută pe parcursul anului 2021 ne permite să majorăm şi mai mult pragul EBITDA anual, preconizat să atingă sau chiar să depăşească 3,2 miliarde dolari. În acelaşi timp, creşterea preţurilor la materiile prime şi implicaţiile pandemiei de coronavirus prezintă un risc semnificativ pentru economie şi generează un mediu operaţional volatil. În consecinţă, ne concentrăm pe menţinerea rezilienţei financiare şi operaţionale şi pe respectarea angajamentelor asumate pe termen lung şi care vizează sustenabilitatea. Generarea unui flux de numerar liber mai mare până în acest moment ne permite să investim în viitoare proiecte transformaţionale de mari dimensiuni, în cadrul strategiei 2030+ a Grupului MOL”, spune Zsolt Hernádi, preşedinte-CEO al grupului.

Segmentul Upstream a contribuit cel mai mult la fluxul de numerar liber în cadrul grupului în trimestrul 3 2021, cu un rezultat EBITDA cu 87% mai mare faţă de anul precedent, în valoare de 396 milioane dolari, şi cu 18% mai mare în comparaţie cu rezultatele solide din trimestrul 2 pe fondul contextului macroeconomic. Volumele de producţie au scăzut uşor şi au ajuns la 107.400 de barili echivalent petrol, datorită creşterii preţurilor la ţitei, reducerii drepturilor de producţie netă în câmpul petrolifer ACG din Azerbaidjan şi a declinului natural din Europa Centrală şi de Est.

Rezultatul operaţional CCS EBITDA al segmentului Downstream a crescut cu 116% la 436 milioane dolari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, susţinut de o contribuţie mai solidă din petrochimie şi rafinării, revenindu-şi astfel de la valorile scăzute din 2020. Volumele de vânzări au crescut în trimestrul 3 cu 7% faţă de anul anterior, datorită unei cereri mai mari de combustibili la nivel regional. Marja integrată din petrochimie s-a dublat în trimestrul 3 faţă de anul trecut, chiar dacă a scăzut faţă de nivelurile record din trimestrul 2, datorită creşterii preţurilor petrolului şi scăderii preţurilor la produsele de polimeri. Proiectul de construire a fabricii de polioli a evoluat bine şi a fost finalizat în procent de peste 89% la sfârşitul  trimestrului 3 din acest an.

Segmentul Consumer Services a înregistrat un rezultat EBITDA de 211 milioane USD în T3 2021, susţinut de revenirea volumelor de vânzări la nivel regional şi de contribuţia segmentului non-fuel. Creşterea a fost susţinută şi de redresarea economică solidă de pe pieţele în care Grupul operează. Cererea de combustibili auto a depăşit nivelurile de consum din T3 2019 în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Numărul tranzacţiilor a crescut cu peste 12% faţă de anul trecut, în contextul în care, în acelaşi trimestru al anului precedent, comportamentul clienţilor a fost puternic influenţat de pandemie. Numărul staţiilor Fresh Corner a crescut la 1.028 în T3, de la 1.008 în trimestrul anterior.

Pe segmentul Gas Midstream, rezultatul EBITDA a scăzut cu 30% în trimestrul 3 faţă de anul trecut, până la 30 milioane dolari, pe fondul scăderii veniturilor din tranzit şi a veniturilor reglementate ca o consecinţă a reducerii cererii pentru capacitate transfrontalieră şi servicii de transport. Atât volumele de transport intern, cât şi volumele de transport la export au continuat să scadă în trimestrul 3 cu 26%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020. Cheltuielile de capital au crescut datorită proiectului de interconectare sârbo-maghiar.

Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări şi 25.000 de angajaţi în întreaga lume. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2.000 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 9 ţări, iar cele de explorare în 14 ţări.

MOL se angajează să îşi transforme operaţiunile tradiţionale bazate pe combustibili fosili într-un model de afaceri sustenabil, cu emisii scăzute de carbon şi aspiră să devină neutru din punct de vedere la emisiilor de carbon nete până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală şi de Est.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.