Producătorul de vinuri Purcari (WINE) din Republica Moldova a raporat anul trecut un profit net de 31,7 milioane lei, mai mare cu 37% faţă de anul anterior, în timp ce veniturile totale au înregistrat o creştere de 38%, până la 147,01 milioane lei, potrivit rezultatelor preliminare transmise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2016, compania a realizat un profit net de 23,11 milioane lei şi venituri totale de 106,7 milioane lei.

”Vânzările au crescut cu 38% faţă de anul precedent, până la 147 milioane lei. România rămâne cel mai mare motor de creştere, creşterea accelerând la +69%”, arată raportul companiei.

Compania a investit anul trecut 9 milioane lei în creşterea capacitaţii, în linia de ultimă generaţie pentru spumante, termovinificare, refrigerare, presa pneumatică.

Reprezentanţii Purcari spun că vor continua investiţiile în digitalizarea proceselor, inclusiv software pentru operaţiuni agricole şi monitorizarea prin satelit a podgoriilor.

Reprezentanţii producătorului de vinuri spun că văd o perspectivă optimistă pentru 2018, cu un mediu favorabil al preţurilor, după o recoltă bogată din 2017, se mai arată în raport, care subliniază că se asteaptă la o creştere organică a veniturilor de 24-28% în acest an.

”Suntem încrezători în 2018, având în vedere recolta slabă pe tot globul, o tendinţă la care România şi Moldova au fost excepţii. Creşterea inevitabilă a preţurilor va f benefică pentru noi. Prevăzând o lipsă de vin pe piaţa vrac, am încărcat stocuri, prelucrând un nivel record de struguri toamna, aproximativ 23.400 de tone în total tranzacţionând capitalul circulant pentru o marjă mai mare în 2018”, spune Victor Bostan, directorul general al companiei.

Purcari caută totodată ”în mod activ” oportunităţi de fuziuni şi achiziţii.

2017 a marcat o scădere istorică a producţiei mondiale de vinuri din ultimele decenii, volumul global scăzând cu 8%, în special în Europa, Italia scăzând cu 23%, Franţa cu 19%, Spania cu 15%, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV). În schimb, producţia în România a crescut cu 64%, iar în Moldova cu 20%.

”Profitând de situaţie, grupul a realizat un stoc semnificativ de vin, la un preţ atractiv în sezonul de toamnă din 2017, reducând necesităţile de cumpărare în vrac în primăvara / vara anului 2018, ceea ce ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra marjelor, având in vedere preţurile în creştere pe piaţă”, se precizează în raport.

Fondat în 1827 de colonişti francezi, grupul Purcari este în prezent cel mai mare exportator de vin din Moldova.

Compania are 1.060 de hectare de podgorii şi o capitalizare de 386 milioane lei. Compania s-a listat în acest an la BVB.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.